Online sastanci

Vrijednost dionice Zooma od vrhunca tijekom pandemije pala je čak 90 posto

Dionice su plafon dosegle sredinom listopada 2020. godine, a otad pa do danas vrijednost dionica u konstantnom je crvenom.
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 11. 2022. u 16:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početkom pandemije kada su brojne kompanije morale zatvoriti vrata svojih ureda, a zaposlenici svoje urede preselili u dnevne i spavaće sobe, cijeli je svijet upoznao jednu, dotad malo poznatu kompaniju - Zoom.

Njezin softver za online sastanke bio je upravo ono što je tadašnja situacija tražila te je pojam "zoom" nekima čak postao i sinonim za online sastanke.

S vremenom je Zoom dobio brojnu konkurenciju te su predstavljeni novi alati, odnosno poboljšani su postojeći alati velikih tehnoloških kompanija, čime je Zoom počeo gubiti svoj udio.

Kako su mnoge zemlje s vremenom ublažile mjere borbe protiv korone, odnosno kako su se zaposlenici sve više vraćali u urede, tako su smanjila potreba za sastancima na internetu.

Ako danas bacimo pogled na burzu i stanje dionica Zooma, možemo zaključiti da ono što im je pandemija dala, to im je kraj pandemije i uzeo.

Naime, dionice kompanije Zoom Video Communications svoj su plafon dosegle sredinom listopada 2020. godine, kada je cijena jedne iznosila gotovo 560 dolara, javlja Zimo.

Otad pa do danas vrijednost dionica u konstantnom je crvenom, a ovaj tjedan dodatno su potonule nakon objave ne toliko pozitivnih poslovnih rezultata te pesimistične prognoze za sljedeće razdoblje.

U odnosu na listopad 2020. godine cijena dionice pala je za čak oko 90 posto i trenutačno nema nekih pozitivnih signala da bi se situacija tako skoro mogla promijeniti, odnosno da bi trebala početi rasti, pogotovo pod konstantnim pritiskom konkurencije poput Microsofta Cisca i Saleforcea.

Veliki problem u tim nastojanjima oporavka, objasnila je za Reuters analitičarka Sophie Lund-Yates, jest to što Zoom mora investirati novac samo kako bi zadržao svoj tržišni udio, umjesto da ga troši za rast tog udjela, što nikad nije dobra situacija i "znak je predstojećih problema".

 

Kopirati
Drag cursor here to close