Pogled u budućnost

Vivo objavljuje treći 6G izvještaj o uslugama, mogućnostima i tehnologijama koje obećavaju

Izvještaj predviđa da će 6G omogućiti napredne komunikacijske, informacijske i konvergentne kompjuterske usluge.
Sci-Tech / Tehnologija | 02. 08. 2022. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za istraživanje komunikacija kompanije vivo objavio je svoju treći izvještaj o 6G tehnologiji naziva ''Izgradnja slobodno povezanog fizičkog i digitalno integriranog svijeta: 6G usluge, mogućnosti i tehnologije koje obećavaju''. Izvještaj istražuje 6G okvire i tehnologije koje obećavaju, za koje stručnjaci kompanije vivo vjeruju da će oblikovati živote ljudi nakon 2030. godine. 6G usluge zahtijevaju potpuno novi dizajn arhitekture sistema, omogućujući uzajamno približavanje digitalnog i fizičkog svijeta i oblikujući našu budućnost.

Usluge i mogućnosti: stvaranje nove digitalne dimenzije

Izvještaj predviđa da će 6G omogućiti napredne komunikacijske, informacijske i konvergentne kompjuterske usluge, spajajući komunikaciju, obradu podataka i senzoriku u jedan sistem. Integrirana 6G mreža ne samo da će povezati ljude s ljudima, već će povezati i ljude sa mašinama i mašine sa mašinama, pomažući u stvaranju potpuno novog digitalnog sveta. Može se očekivati da će stotine milijardi uređaja biti povezane do 2030. godine.

Foto: PR / Vivo objavljuje treći 6G izvještaj o uslugama, mogućnostima i tehnologijama koje obećavaju

6G će proširiti osnovne telekomunikacijske usluge kako bi se podržala potpuno nova iskustva, poput sveobuhvatne, međusobno pomiješane stvarne, holografske i multi-senzorne komunikacije. Usluge povezivanja 6G mobilnih podataka će nastaviti da se poboljšavaju u pogledu kapaciteta, brzine prijenosa podataka, latencije, pouzdanosti i mnogih drugih aspekata i stoga će biti unaprijeđene nekoliko puta ili i više u poređenju sa 5G.

Obećavajuće tehnologije za istinsko sveprisutno povezivanje

Nove mrežne funkcije će biti predstavljene kao podrška novim 6G uslugama. Obzirom da će 6G međusobno povezati mobilne mreže i obradu podataka, te dovesti do interakcije podataka između domena i izvorne AI mreže, očito je da ova mreža zahtijeva potpuno novi dizajn arhitekture sistema.

Integracija senzorike i komunikacije predstavlja potpuno nove mogućnosti u bežičnim mobilnim mrežama – 6G osnovna vještačka inteligencija bi poboljšala efikasnost mreže i zračnog interfejsa, poboljšala fleksibilnost sistema i smanjila troškove. Uvođenje krajnje višeslojne obrade podataka je od suštinskog značaja za podršku inteligentnim i osnovnim informacionim uslugama. Komunikacija izuzetno male snage smanjuje barijeru pristupa terminalu, omogućujući zaista sveobuhvatnu povezanost. Trenutno su evolucija višestrukih prijenosnika i prijemnika (MIMO), tehnologija rekonfiguribilne inteligentne površine (RIS) i novi valni oblici neka od uzbudljivih istraživačkih područja, koja utiru put ka efikasnijoj i fleksibilnijoj mreži, navodi se u izvještaju.

Osnovan 2016. godine, Institut za istraživanje komunikacija kompanije vivo fokusira se na istraživanje i standardizaciju 5G tehnologije. Institut je do danas podnio preko 8.000 5G prijedloga Projektu partnerstva treće generacije (3GPP), što je dovelo do odobrenja 15 tehničkih karakteristika i tri tehnička projekta.

Izvještaj kompanije vivo ''Izgradnja slobodno povezanog fizičkog i digitalno integriranog svijeta: 6G usluge, mogućnosti i tehnologije koje obećavaju'' dostupna je za preuzimanje ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close