Zbog greške u postavkama

Ugroženi osobni podaci 100 milijuna korisnika Androida

Osobni podaci korisnika mogli bi biti ugroženi, ako netko od hakera iskoristi ovu ranjivost i ubaci zlonamjerni program.
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 05. 2021. u 09:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sigrunosni stručnjaci zabrinuti su zbog potencijalnog velikog curenja podataka iz Googleov trgovine aplikacija, koje bi moglo ugroziti čak 100 milijuna korisnika Androida.

Iako za sad nisu otkrili zlouporabu tih podataka, upozoravaju kako je samo pitanje vremena kad će neki hakeri iskoristiti tu ranjivost i napraviti puno štete. Naime, podaci su postali ranjivi zbog cijelog niza krivih konfiguracija usluga u oblaku koje pružaju treće strane.

Stručnjaci iz tvrtke za računalnu sigurnost, Check Point, potvrdili su kako je ugroženo više aplikacija koje su među popularnijima u Google Play trgovini, a do ugroze je došlo jer su aplikacije koristile nezaštićene baze podataka.

Ove baze podataka koriste se u stvarnom vremenu kako bi omogućile developeru aplikacije da pohranjuje podatke u oblaku, kako bi podaci u svakom trenutku bili sinkronizirani sa svakim klijentom, pojasnili su iz Check Pointa.

Posebno iz zabrinjava činjenica da su možda ugroženi osjetljivi korisnički podaci koje su korisnici ostavili u popularnim aplikacijama. Zbog toga savjetuju korisnicima da, žele li biti sigurni da njihovi podaci neće biti zloupotrebljeni, te aplikacije (barem privremeno) obrišu sa svojih uređaja. Ističu kako bi ugroženi mogli biti e-mailovi, lozinke, poruke iz chat aplikacija, informacije o lokacijama, fotografije i drugi podaci.

Neke od aplikacija koje su Check Pointovi stručnjaci otkrili kao potencijalno opasne su: Logo Maker, Astro Guru, Screen Recorder i iFax.

Stoga, ako koristite neku od ovih aplikacija, učinite si uslugu i obrišite ju sa svog pametnog telefona, javlja Zimo.

Kopirati
Drag cursor here to close