Objavljene brojke

Tim Cook dobio izdašan bonus da ostane u Appleu još 5 godina

Apple je svojem prvom čovjeku dodijelio preko 38 milijuna dolara u dionicama kompanije, ali s odgodom njihovog stjecanja koje će se dogoditi od 2023. do 2025. godine.
Sci-Tech / Tehnologija | 05. 10. 2020. u 17:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tim Cook ove je godine značajno profitirao od porasta vrijednosti Appleove dionice. Kada je ona probila razinu od 467 dolara, a Apple dostigao razinu tržišne valuacije od čak 2 bilijuna dolara, i osobna imovina prvog čovjeka kompanije značajno je porasla.

Tada je Cook prvi puta službeno ušao na Bloombergovu svjetsku ljestvicu milijardera, a stanje na njegovom računu dodatno će se popraviti i u narednim godinama.

Odlukom uprave Applea Cooku je dodijeljeno novih 333.987 dionica Applea, trenutačne tržišne vrijednosti preko 38 milijuna dolara. No, uz ovaj izdašni bonus ide i "kvaka" – Cooku će dionice pripasti tek u trogodišnjem razdoblju od 2023. do 2025. godine. Ovime ga kompanija očito želi vezati uz sebe na još pet godina, gledano od sada.

U izvješću poslanom Komisiji za vrijednosne papire (SEC) stoji da je "Tim donio neusporedivu inovativnost i fokus svojoj ulozi CEO-a te pokazao što znači voditi s vrijednostima i integritetom".

Ovo je, pišu, prva izvanredna dodjela dioničkog bonusa Cooku u gotovo deset godina, a u skladu je s njegovom izvedbom. Kompanija službeno izražava i nadu da će Cook s velikim optimizmom nastaviti voditi Apple i u narednim godinama.

Osim ovog predodređenog bonusa, prvi čovjek Applea ima priliku zaraditi i dodatnih 667.974 dionica u istom razdoblju. Ovo dodatno stjecanje dionica vezano je uz financijske ciljeve kompanije.

Izračun pokazuje da bi, uz povoljan razvoj situacije i porast vrijednosti dionice, Cook mogao kroz pet godina dobiti više od milijun dionica, odnosno čak i više od 100 milijuna dolara u dionicama kompanije koju vodi.

Inače, milijarder Cook u obliku redovne plaće prošle je godine zaradio 3 milijuna dolara, u novčanim bonusima isplaćeno mu je dodatnih 7,7 milijuna, a ako tome dodamo i redovne bonuse u dionicama koje Apple svake godine dodjeljuje svojim direktorima, Tim Cook je u 2019. od Applea dobio oko 125 milijuna dolara, javlja Zimo.

Kopirati
Drag cursor here to close