Surace Duo

Stiže Microsoftov smartphone s dva ekrana

Za manje od mjesec dana u prodaji u SAD-u pojavit će se Surface Duo po cijeni od 1399 dolara.
Sci-Tech / Tehnologija | 13. 08. 2020. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je bilo straha da će zbog pandemije Microsoft odgoditi početak prodaje Surface Dua, to se ipak nije dogodilo te su jučer iz kompanije objavili datum početka prodaje svog telefona te njegovu cijenu, kao i hardverske značajke.

Riječ je o možda i najiščekivanijem telefonu godine, uređaju s dva ekrana za koji u toj kompaniji kažu da je jedan od najsexy uređaja koji su dosad napravili i s kojim se mogu raditi stvari koje nisu moguće s klasičnim pametnim telefonima.

Dijagonale OLED ekrana iznose 5,6 inča, a kada se ekrani otvore dobije se površina dijagonale 8,1 inča rezolucije 2700x1800 piksela s omjerom stranica 3:2, javlja Zimo.

Naravno, kako je riječ o preklopniku, a ne uređaju sa savitljivim ekranom, ta površina nije jedinstvena, već se u sredini nalazi preklopni mehanizam, što znači da se Surface Duo neće moći koristiti kao tablet i na velikom ekranu u potpunosti uživati u filmovima, videozapisima s YouTubea i slično.

No zato će korisnici moći u isto vrijeme koristiti dvije aplikacije koje će biti otvorene na posebnim ekranima. Kako smartphone radi na Androidu, na njemu će se moći pokretati svaka aplikacija s Googlea Play.

Neke aplikacije poput Officea i One Drivea napravljene su kako bi iskoristile mogućnosti dva ekrana, a isto je napravio i Amazon sa svojom aplikacijom Kindle pa se sadržaj s e-knjiga sada prikazuje na dva ekrana, kao na dvije stranice kada je knjiga otvorena. Za očekivati je kako će s vremenom i druge kompanije prilagoditi neke svoje aplikacije za Surface Duo i iskoristiti nove mogućnosti koje pružaju njegova dva ekrana.

Što se hardvera tiče, radi na čipsetu koji je pokretao najjače prošlogodišnje modele pametnih telefona (podsjetimo, predstavljen je prošle godine), Qualcommovom Snapdragonu 855, ima 6 GB RAM i do 256 GB memorije za pohranu podataka.

Kako ima dva ekrana, Surface Duo dolazi i s dvije baterije ukupna kapaciteta 3577 mAh, što se ne čini previše, no iz Microsofta kažu da je dovoljno za cijeli dan korištenja. Još treba spomenuti i da nema podrške za 5G te da se može koristiti sa Surface penom za pisanje i crtanje po ekranu.

Surface Duo dolazi samo s jednom kamerom koja se, zahvaljujući rotaciji ekrana, može koristiti kao i klasična stražnja kamera, ali i kao selfie kamera. Rezolucija iznosi 11 MP, s njom se mogu snimati kvalitetne fotografije u uvjetima slabijeg osvjetljenja te podržava snimanje videozapisa u 4K rezoluciji, uz stabilizaciju slike.

U SAD-u Microsoftov telefon pojavit će se u prodaji 10. rujna i već ga se sada može prednaručiti, a njegova cijena iznosi 1399 dolara za model sa 128 GB memorije. Ako usporedimo cijenu s ostalim uređajima na tržištu, ona, iako nije jeftina, čini se realnom.

Naravno, skuplji je u odnosu na najjače klasične pametne telefone, no jeftiniji je od uređaja sa savitljivim ekranom. Svakako će biti zanimljivo pratiti kolika će biti potražnja za Surfaceom Duo te kakve će biti recenzije smartphonea na kojem je ekipa iz Microsofta radila godinama.

Kopirati
Drag cursor here to close