CQ World Wide Contest

Širokobriješki radioamateri drugi u svijetu a prvi u Europi

Dobar rezultat ostvarili su i radioamateri iz Mostara i Međugorja koji su završili natjecanje među prvih deset mjesta u Europi u svojim kategorijama.
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 04. 2020. u 07:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Širokobriješki radioamateri, članovi Zajednice radioamatera Herceg Bosne (ZRHB), ostvarili su zapažen uspjeh na svjetskom natjecanju radioamatera “CQ World Wide Contest” gdje su u jednoj od kategoriji osvojili drugo mjesto u svijetu a prvo u Europi, priopćeno je iz Zajednice.

Dobar rezultat ostvarili su i radioamateri iz Mostara i Međugorja koji su završili natjecanje među prvih deset mjesta u Europi u svojim kategorijama.

Zajednica radioamatera Herceg Bosne je udruga radio klubova i pojedinaca koja okuplja preko 1200 članova. Razvija svoju djelatnosti na području elektronike, radijskih komunikacija, satelitskih komunikacija a u svrhu razvoja, zaštite i promidžbe radioamaterizma i radioamaterske djelatnost u Bosni i Hercegovini.

Kroz radio amaterske tečaje i prezentacije uvode  mlade ljude u oblasti radio tehnike, elektronike,  informatike i računalne tehnike što bitno doprinosi podizanju opće tehničke razine društva u cjelini. 

Kroz povijest su radioamateri dali značajan doprinos znanosti, inžinjerstvu, industriji te javnim servisima. Istraživanja koja su poduzeli radioamateri pronašla su nove industrije, stvorili nove ekonomije, unaprijedili nacije, te spašavali živote u nesrećama. Zajednica radioamatera Herceg Bosne često svoje resurse ustupa za potrebe Gorske službe spašavanja (GSS) i Civilne zaštite.

''ZRHB je prva radioamaterska udruga koja je u BiH (a među prvima u jugoistočnoj Europi) izvršila digitalizaciju svoje repetitorske mreže uvođenjem tkz. DMR (Digital Mobile Radio) tehnologije. Ovaj novitet u svijetu radio amaterizma još više  potiče mlade ljude da zavole ovaj hobi i da se pridruže Zajednici radio amatera Herceg Bosne koja ove godine obilježava 27.obljetnicu neprekidnog djelovanja'', navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close