Dijeljenje osobnih podataka

Osnivač WhatsAppa: Obrišite svoj Facebook profil

Acton je napustio WhatsApp u rujnu prošle godine i osnovao neprofitnu organizaciju Signal Foundation, čiji je cilj razviti tehnologiju koja štiti slobodno izražavanje i omogućiti sigurnu globalnu komunikaciju.
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 03. 2018. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Facebook ovih dana trese velika kriza. Vrijednost najpoznatije svjetske društvene mreže pala je za 37 milijardi dolara, a njezin vlasnik Mark Zuckerberg izgubio je šest milijardi dolara. Usprkos velikom padu, Fejs je ostao jedna od najvrjednijih svjetskih kompanija s vrijednošću od 500 milijardi dolara, ali problemima se ne nazire kraj.

Suosnivač WhatsAppa Brian Acton na Twitteru je objavio jednostavan status:

"Vrijeme je. Obrišite Facebook".

Facebook je u veljači 2014. kupio WhatsApp za 19 milijardi dolara. WhatsApp je danas najraširenija svjetska mobilna aplikacija za razmjenu poruka, fotografija i videozapisa s 1,5 milijardi korisnika.

Acton je napustio WhatsApp u rujnu prošle godine i osnovao neprofitnu organizaciju Signal Foundation, čiji je cilj razviti tehnologiju koja štiti slobodno izražavanje i omogućiti sigurnu globalnu komunikaciju, javlja Index.hr.

Osim Actona, Facebook je prozvao i Zuckerbergov bivši mentor Roger McNamee. On je izjavio da je Fejs suočen s krizom povjerenja javnosti koja bi mogla uništiti tvrtku. Brisanje Facebook profila možda nije opcija za svakoga, no oni koji se žele odvojiti od te platforme morat će izbrisati aplikacije koje su u vlasništvu Facebooka, WhatsApp i Instagram.

Facebookov pad dionica posljedica je skandala vezanog uz američke predsjedničke izbore 2016. godine. Naime, otkriveno je kako je Cambridge Analytica (CA), tvrtka specijalizirana za stratešku komunikaciju, prikupila podatke o 50 milijuna korisnika Facebooka bez njihova dopuštenja kako bi ih koristila za izradu softvera koji bi omogućio predviđanje i utjecaj na glasanje birača.

Ti su podaci prikupljeni putem aplikacije za psihološko testiranje koju je preuzelo 270.000 korisnika društvene mreže, a razvio ju je ruski psiholog Aleksandr Kogan koji ih je potom neopravdano ustupio CA-u.

Iz Facebooka su istaknuli da je aplikacija mogla imati pristup i podacima "prijatelja" korisnika koji su preuzeli aplikaciju i potvrdili da su zatvorili račun tvrtke i angažirali stručnjake za digitalnu reviziju kako bi se razjasnila afera.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz ovaj veliki skandal s Facebookom, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Facebook.

Kopirati
Drag cursor here to close