Halo?

Obavještajci upozoravaju: Huawei krade podatke!

U FBI-ju su "ozbiljno zabrinuti zbog rizika koji predstavlja ulazak firmi pod utjecajem stranih vlada na američko tržište telekomunikacija".
Sci-Tech / Tehnologija | 15. 02. 2018. u 10:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šefovi najjačih obavještajnih i sigurnosnih agencija SAD savjetuju Amerikancima da ne kupuju proizvode i ne koriste usluge kineskog proizvođača pametnih telefona Huawei.

U FBI-ju su "ozbiljno zabrinuti zbog rizika koji predstavlja ulazak firmi pod utjecajem stranih vlada na američko tržište telekomunikacija".

"To im omogućava da vrše pritisak ili kontrolu nad našom telekomunikacijskom infrastrukturom", poručuju iz FBI-ja.

Oni optužuju Huawei da može zlonamjerno modificirati ili ukrasti informacije, prenosi Srna.

I čelnici CIA i NSA podržavaju ove stavove.

Iz Huaweia poručuju da njihov utjecaj na tržištu ne predstavlja veću cyber-prijetnju od bilo kojeg operatera iz sektora informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) kojem je dozvoljeno poslovanje u Americi.


"Mi poslujemo s vladama i kupcima iz 170 zemalja širom svijeta i ne predstavljamo veći rizik za cyber-sigurnost od bilo kojeg ICT dobavljača koji dijeli zajedničke globalne lance", navode iz ove kompanije.

Huawei pokušava ući na američko tržište. Prvo kroz partnerstvo s AT&T, koje je u posljednji čas otkazano.

Analitički portali podsjećaju da su upravo neke popularne društvene mreže optuživane da svoj rad prilagođavaju interesima američke obavještajne zajednice, što su američke vlasti uvijek negirale.

Kopirati
Drag cursor here to close