Svi idu u tom smjeru

Nova generacija INTEL računala imat će poseban AI dodatak

Dok se tehnološki titani približavaju konceptu računala s umjetnom inteligencijom, Microsoftov ključ za Copilot pojavljuje se kao ključni zahtjev za proizvođače originalne opreme.
Sci-Tech / Tehnologija | 27. 03. 2024. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: INTEL / Nova generacija INTEL računala imat će poseban AI dodatak

U domeni računalnih inovacija, velike tehnološke kompanije poput Intela, Microsofta, Qualcomma i AMD-a aktivno podržavaju ideju računala s umjetnom inteligencijom.

Microsoft je već počeo implementirati AI u Windows operativni sustav. Iako detalji Microsoftove strategije ostaju tajni, Intel je počeo objašnjavati zahtjeve koje Microsoft postavlja OEM proizvođačima za proizvodnju računala s umjetnom inteligencijom.

Ključna ideja Microsoftove vizije je sinergija između hardvera i softvera njihovih OEM partnera, s fokusom na integraciju neuronske procesorske jedinice (NPU), najnovijih CPU-a i GPU-a te pristupa Copilotu, uz potreban Copilot ključ. Taj ključ, nedavni dodatak Microsoftovom arsenalu, igra ključnu ulogu u AI PC ekosustavu, javlja The Verge.

Todd Lewellen, voditelj PC ekosustava u Intelu, ističe da neki sustavi ne zahtijevaju fizički ključ, već imaju integriranu NPU. To pokazuje usklađenost Intela s Microsoftovim zahtjevima uz poštivanje razlika u implementaciji.

Očekuje se da će se OEM proizvođači s vremenom prilagoditi Microsoftovim standardima, uključujući Copilot ključ u svoje proizvode, a Dell već ističe Copilot naljepnice na svojim računalima na CES-u.

Unatoč nejasnim poticajima za usklađivanje s Microsoftovim AI PC specifikacijama, Microsoftovi napori za brendiranje, poput označavanja Microsoftovih računala Surface Pro 10 i Surface Laptop 6 za tvrtke kao računala s umjetnom inteligencijom, ukazuju na njihovu predanost.

Paralelno s tim, Intel širi svoj program za ubrzanje razvoja AI računala, s fokusom na uključivanje programera softvera i dobavljača hardvera. Njihovi događaji i resursi prilagođeni programerima za korištenje AI sposobnosti pokazuju njihovu predanost stvaranju dinamičnog ekosustava oko računala s umjetnom inteligencijom.

Trenutno se slabo koriste aplikacije koje koriste NPU hardver, osim Microsoftovih Windows Studio Effects. Intelovi napori su usmjereni na poticanje podrške od strane programera softvera i hardvera, što je ključno za suočavanje s rastućom konkurencijom, posebno od strane Qualcomma.

Najavljeni dolazak prijenosnih računala Snapdragon X Elite i optimiziranog preglednika Chrome za Windows na Arm arhitekturi procesora od strane Googlea ističe sve veću konkurenciju u području računala s umjetnom inteligencijom.

S nestrpljenjem se očekuje Microsoftov nadolazeći AI and Surface događaj koji obećava nove uvide u budućnost integracije AI hardvera i softvera.

Kopirati
Drag cursor here to close