Priopćenje

Nova BH dostupna svim stanovnicima Bosne i Hercegovine

Program Nove BH je dostupan svim građanima Bosne i Hercegovine na čitavoj teritoriji zemlje putem terestrijalne distribucije (zemaljski signal), a u Republici Srpskoj smo dostupni i preko Total TV-a.
Sci-Tech / Tehnologija | 05. 01. 2020. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon komercijalnih pregovora, kablovski operateri u BiH M:tel (i poduzeća pod njihovom kontrolom Blicnet d.o.o, Telrad net d.o.o i Elta – kabel d.o.o.) i Eronet donijeli su odluku o isključivanju signala i prekidu suradnje sa Novom BH. Ovakva odluka ne ide u korist njihovih korisnika koji im plaćaju mjesečnu pretplatu, kako bi imali pristup najatraktivnijim programskim sadržajima koji se emitiraju u okviru TV programa Nove BH, najgledanijeg emitera sa nacionalnom frekvencijom u Bosni i Hercegovini.

Zanimljiva je činjenica da ti isti kablovski operateri godinama plaćaju naknade za reemitiranje programskih Pink paketa u većem iznosu od one koju Nova BH minimalno potražuje (0,60 eura). Pink paket pored filmskog, serijskog i muzičkog kanala uključuje i reality program za koji je Regulatorna agencija za komunikacije u prosincu 2015. godine, nakon žalbi građana Bosne i Hercegovine zbog emitiranja vulgarnih i uvredljivih sadržaja, donijela odluku da se takvi programi smiju emitirati samo u periodu između 24:00 i 06:00 sati. Tako je svim bh. distributerima naloženo da zatamnjuju emitiranje reality i pseudoreality programa kuća čije je sjedište izvan Bosne i Hercegovine, ukoliko se emitiraju mimo propisanog vremenskog ograničenja ili bez tehničke zaštite.

Napominjemo, regionalni, europski i svjetski standard je da kablovski operateri plaćaju naknadu za ''Free to Air'' ili zemaljske televizije koje distribuiraju program bez zatamnjenja sadržaja, navodi se u PR priopćenju NOVE BH.

Naša zemlja ne smije biti iznimka u tome i postavlja se pitanje zbog čega korisnici M:tela i Eroneta godinama plaćaju visoku naknadu za Pink paket kanala, među kojima su i sadržaji koji se prema Zakonu moraju zatamniti i koji između ostalog, promiču vulgaran i uvredljiv sadržaj koji se prema istraživanju gledanosti nalazi u samom dnu ljestvice, dalje se navodi u priopćenju.

S druge strane, Nova BH od svog osnivanja konstantno investira u svoju programsku shemu. Gledatelji su prepoznali kvalitet programa i zahvaljujući njihovom povjerenju, Nova BH se pozicionirala kao najgledanija televizija u državi. Odlukom M:tela, (Elta, Blicnet, Telrad) i Eroneta da prekinu suradnju sa Novom BH građanima Bosne i Hercegovine je uskraćen najgledaniji program.

Ljubitelji sporta koji su do sada pratili program Nove BH preko navedenih operatera neće moći da uživaju u vrhunskim sportskim prijenosima. Gledatelji će ostati uskraćeni i za atraktivan serijski program Nove BH (turske uspješnice, ''Lud, zbunjen, normalan'', ''Žigosani u reketu'', ''Drugo ime ljubavi'' i ''Senke nad Balkanom''), najgledaniji zabavni program (''Zvezde Granda'', ''Nikad nije kasno'', ''Zvezde Granda Specijal'', ''Supertalent'', ''Popodne sa Leom Kiš'', ''Praktična žena'', ''Mr. Kitchen'', ''Totalni obrt''), kao i za objektivni Informativni program.

Ovim putem javno apeliramo na korisnike kablovskih operatera kojima su isključili signal Nove BH da uzmu u obzir činjenice zbog kojih je došlo do novonastale situacije i potraže program Nove BH kod drugog operatera ili putem zemaljske distribucije, navodi se u PR priopćenju NOVE BH.

Podsjećamo, program Nove BH je dostupan svim građanima Bosne i Hercegovine na čitavoj teritoriji zemlje putem terestrijalne distribucije (zemaljski signal), a u Republici Srpskoj smo dostupni i preko Total TV-a. Uslijed mnogobrojnih poziva naših vjernih gledatelja i velike zainteresiranosti za signalom našeg programa, napominjemo da će Nova BH učiniti sve da njeni vrhunski sportski, igrani, serijski, zabavni i informativni sadržaji budu dostupni svim stanovnicima BiH, bez obzira na komercijalne odluke operatera kojim kanalima će obogatiti svoju ponudu, stoji na kraju priopćenja.

Kopirati
Drag cursor here to close