Za one plićeg džepa

Nokia priprema cjenovno pristupačni telefon s podrškom za 5G

Trenutačno dostupne modele s podrškom za 5G karakterizira visoka cijena, a Nokia razvija uređaj koji će biti cjenovno pristupačniji.
Sci-Tech / Tehnologija | 22. 08. 2019. u 16:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svijet se polako priprema za dolazak 5G mreže koja će nam, među inim, omogućiti surfanje većim brzinama uz manju latenciju te je već predstavljeno nekoliko pametnih telefona s podrškom za mobilne mreže nove generacije.

Problem s takvim uređajima, osim njihove (visoke) cijene, je što se trenutačno još ne može iskoristiti njihov puni kapacitet, sve dok 5G ne postane dostupan na tržištima.

Dosadašnje demonstracije 5G-a, uključujući i testiranja u Hrvatskoj, pokazala su da možemo očekivati brzine veće i do 1 Gbps, što bi već sada moglo privući dio korisnika na kupovinu takvih telefona s kojima će moći surfati velikim brzinama kada mobilna mreža nove generacije bude dostupna na većem broju tržišta, javlja Zimo.co.

Dosad su 5G telefone predstavile kompanije poput Huaweija, Samsunga, OnePlusa i LG-a te je svim uređajima zajednička visoka cijena. Takva situacija, čini se, mogla bi se brzo promijeniti, što je u razgovoru za Digital Trends potvrdio Juho Sarvikas, direktor zadužen za razvoj proizvoda u kompaniji HMD koja je kupila licencu na razvoj telefona s Nokijinim brendom.

Nokia svoju šansu na tržištu vidi prvenstveno predstavljanjem cjenovno povoljnijeg telefona, pri čemu nije govorio o ciframa, no kako 5G uređaji u SAD-u koštaju između 1000 i 1300 dolara, Nokijin telefon trebao bi koštati između 500 i 650 dolara. Naravno, iako je to jeftinije u odnosu na konkurenciju, 650 dolara nije mala cifra te, osim 5G-a, od Nokije očekujemo i neke dobre hardverske specifikacije i kvalitetne kamere.

Sarvikas nije govorio o vremenu kada bi mogli očekivati taj uređaj – jedna od pretpostavki je da bi to moglo biti sljedeće veljače, kada se u Barceloni održava najveći mobilni sajam na svijetu Mobile World Congress.

No ne razmišljaju samo u Nokiji o 5G telefonu koji će korisnike pokušati osvojiti pristupačnom cijenom te na razvoju sličnog i jeftinijeg uređaja zajednički rade Huawei i MediaTek, a sljedeće godine možemo očekivati i jeftinije smartphone OnePlusa i Motorole koji će također imati podršku za mobilne mreže nove generacije.

Kopirati
Drag cursor here to close