Hercegovci bez adekvatne podrške

S mostarskog poda: Dok čekaju obećanja politike, najbolji robotičari svijeta ušli su u novo finale

''Gospodin Tarik Muftić nam se javio iz Amerike i uplatio nam je Internet za dvije godine na čemu mu se zaista zahvaljujemo. Sada imamo Internet i ne moramo dijeliti više mobilni.''
Sci-Tech / Tehnologija | 10. 11. 2021. u 09:34 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nadam se da će netko prepoznati trud i rad ove djece  i na neki ih način stipendirati kako bi ostali u BiH, te nastavili svoje školovanje u ovom IT-sektoru, robotici ili softverskom inženjeringu. Nismo ni svjesni kakve talente imamo, jer ova djeca ne kroje samo svoju budućnost nego i našu, te cijele zemlje'', kazao je Anes Hadžiomerović, jedan od mentora bh. tima koji je na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi osvojio prvo mjesto. 

Dakle prvi su u svijetu, iza sebe u ostavili sve svjetske sile i one manje 'silne' - njih 176. Ipak, i dalje je stanje 'manje više isto''.

''I dalje imamo kao što ste zadnji put vidjeli četiri stola i četiri stolice, na tome smo. Nadamo se da će se to promijeniti. Imamo nekih obećanja. koliko će tko što ispuniti, vidjet ćemo'', dodao je Hadžiomerović za Bljesak.info.

Konačno dobili Internet

Ipak, kao i uvijek pomoć je stigla od dobrih ljudi koji nisu na 'bitnim' dužnostima u ovoj zemlji, ali su prepoznali trud i zalaganje mladih hercegovačkih talenata i njihovih mentora.  Tako, ovaj najuspješnji tim u svijetu konačno ima priključak na Internet. Podsjećamo, za vrijeme trajanja Olimpijade koja se svo vrijeme odvijala online - naš tim nije imao Internet, odnosno dijelili su mobilni kako bi uspjeli izvršavati sve zadatke koji su postavljeni pred njih.

''Gospodin Tarik Muftić nam se javio iz Amerike i uplatio nam je Internet za dvije godine na čemu mu se zaista zahvaljujemo. Sada imamo Internet i ne moramo dijeliti više mobilni'', rekao  je Hadžiomerović.

Obećanja je mnogo, svi su sebi napravili pristojan PR slikajući se i upućujući čestitke najboljima u svijetu, koji, gle čuda, dolaze upravo iz Hercegovine. Ipak, od obećanja do konkretnih poteza i pomoći put je dug. Za njih predug, jer da su čekali podršku od onih koji su je obećali - zasigurno ne bi napravili ništa. Ovdje je očito vrijedila ona ''uzdaj se u sebe''.

''Držanje za riječ''

''Držimo za riječ i sada predsjedatelja Predsjedništva Željka Komšića koji je obećao da će nam pomoći u momentu kad se usvoji proračun. Evo nije se još usvojio, ali nadamo se da će održati riječ. Na samom kraju natjecanja javilo nam se Federalno ministarstvo znanosti, pitali su nas što nam je potrebno od opreme. Poslali smo neki popis koji je malo revidiran i dobili smo od njih neka sredstva za rad na materijalima. Također, nakon što smo osvojili prvo mjesto – kazali su da pošaljemo imena učenika te da će im osigurati neke novčane nagrade'', rekao je jedan od mentora bh robotičkog tima.

Navodi i kako ''sreća bila u tome što su sve zemlje imale isti robotički kit'', te su svi mogli koristiti samo iste robotičke dijelove.

Novi projekti

I tako su doslovno s poda stigli do vrha. A pod u maloj prostorji na mostarskom Bulevaru još uvijek ih 'najbolje podupire' u njihovom radu i pruža očito bolji oslonac od svih ministarstava, predsjednika i ''bitnih'' dužnosnika. Na njemu rade i na novim projektima.

''Mi smo već nastavili s našim aktivnostima. Prijavili smo se na Europsku noć istraživača, naš projekt je prošao u finale. Počinjemo pripreme i za sljedeću godinu, imamo međunarodno natjecanje u Turskoj – nadamo se da ćemo skupiti novac da kupimo karte i odemo u Tursku. To traje neka dva tri dana.''

Dok obećanja ne budu pretvorena u djela (ako ikad i budu), jedan mali podsjednik.

Tim robotičkih reprezentativaca Bosne i Hercegovine u ukupnom scoru osvojio je 1. mjesto na Međunarodnoj robotičarskoj olimpijadi. Od ukupno 65 mogućih bodova, naš tim okupljen oko CERIT - Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju osvojio je nevjerojatnih 63,7 bodova.

Od samog početka 27. lipnja Međunarodne robotičke olimpijade FGC2021 Discover&Recover zadržali su lidersku poziciju do samog kraja 30. listopada 2021. kada je bilo službeno proglašenje pobjednika i predstavljeni konačni rezultati.

U videu ispod možete pogledati kako je 'u stvarnosti' izgledao jedan njihov dan i rad tijekom trajanja ove Olimpijade.

Video: Hercegovci protiv svjetskih sila bez osnovnih uvjeta na robotičkoj olimpijadi ipak prvi

 

Kopirati
Drag cursor here to close