Nije igračka

Mostarski srednjoškolci saznali sve o dronovima

Predavanje o dronovima održao je Jurica Kolobarić, stručnjak za aeromodelarstvo.
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 12. 2019. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izrada dronova i njihova primjena'' naziv je edukativnog druženja koje je održano u četvrtak u prostorijama Centra za tehničku kulturu Mostar na inicijativu Udruge za održivi razvoj i zaštitu okoliša iz Mostara.

Predavanje o dronovima održao je Jurica Kolobarić, stručnjak za aeromodelarstvo na kojemu je, učenicima Srednje strojarske škole Fausta Vrančića iz Mostara, predstavio bespilotne letjelice/dronove.

Foto: PR / Mostarski srednjoškolci saznali sve o dronovima

Učenici su imali priliku vidjeti nekoliko vrsta modela bespilotnih letjelica/dronova, od letjelica serijske proizvodnje do letjelica/dronova koje su posebno izrađene za edukativne potrebe kao i upoznati njihovu način stvaranja istih, odnosno kako su sastavljeni i kako se njima upravlja.

''Radionica je obuhvatila općenite podatke o dronovima, razloge njihovog nastanaka, sigurnost korištenja, propise, mogućnosti izrade i primjene, kao i budućnost njhovog razvoja'' rekao je Kolobarić.

Nakon radionice polaznici su dobili osnovni uvid u razvoj i primjenu ove nove tehnologije, koja je u fazi expanzije i sve više zauzima mjesta u raznim granama industrije.

Pored navedenog, teme razgovora su bile vezane i za primjenu dronova kao što su sudjelovanje dronova u izradi geodetskih podloga, u telekomunikacijske svrhe, a ponajviše za snimanje odnosno fotografiranje pojedinih mjesta, gradova, prirodnih bogatstava ili radova iz zraka.

Foto: PR / Mostarski srednjoškolci saznali sve o dronovima

Ovo vrlo poučno predavanje mlade strojare navelo je na razmišljanje o tim bespilotnim, ali ipak ''pilotnim'' letjelicama, što je rezultiralo postavljanjem velikog broja upita, na koje je predavač vrlo stručno i sa zadovoljstvom odgovarao.

Na predavanju se moglo čuti i o zakonima i propisima u BiH koji se odnose na dronove, te usporedio kakvi su zakoni i propisi provedeni i u susjednim zemljama, a samim tim naveo mlade na razmišljanje što oni kao budući intelektualci mogu poduzeti ili pokrenuti u vezi dronova u budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close