Geely

Kineski vlasnik Volva počinje proizvoditi mobitele visoke klase

Kineska kompanija Geely, poznata po proizvodnji automobila i po tome što su vlasnici marki Lotus i Volvo, najavila je da će se kroz dvije godine uključiti u proizvodnju mobitela visoke klase.
Sci-Tech / Tehnologija | 29. 09. 2021. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok poznati kineski proizvođač mobitela Xiaomi najavljuje da će uskoro početi razvijati i proizvoditi električne automobile, a u istom smjeru polako i tajnovito korača i Apple, kineski koncern Geely ide u drugom pravcu.

Geely je osnovan 1986. godine kao proizvođač hladnjaka, od početka ovog stoljeća proizvodi automobile, a sada planira ući na tržište – pametnih mobilnih telefona.

Geelyjeva vozila namijenjena su gotovo isključivo kineskom tržištu i izvan njega nisu odveć popularna niti poznata, no ova je kompanija većinski vlasnik (51%) daleko poznatije britanske marke sportskih automobila Lotus, a od 2010. vlasnik je i kultne marke Volvo te njezine divizije za električne sportske automobile Polestar.

Zanimljivo, od 2013. vlasnici su i kompanije The London Taxi Company (sada imena London Electric Vehicle Company), koja ekskluzivno proizvodi jedinstvene londonske crne taksije.

Osnivač Geelyja Eric Li poručio je sada kako će pokrenuti novu kompaniju s ciljem proizvodnje mobitela premium klase. Time je praktički najavio da će se upustiti u izravnu borbu sa Samsungom, Appleom i ostalim vladarima svjetskog tržišta mobitela.

Ova kompanija prvi je, piše Reuters, etablirani proizvođač automobila u svijetu koji je odlučio početi razvijati i proizvoditi mobitele, prenosi Bug.

Li kaže kako su tehnologije u vozilima i mobitelima danas usko povezane, primarno kroz pametne zaslone u kabinama vozila.

"Veliki je trend u bliskoj budućnosti stvaranje ekosustava koji se protežu preko granica kategorija proizvoda, a korisnicima pružaju ugodno, pametno i skladno povezano iskustvo korištenja na više ekrana".

Njegova je kompanija već odredila da će sjedište svoje divizije za razvoj mobitela biti u kineskom Wuhanu, a za početak su odredili da će u taj projekt uložiti oko 10 milijardi juana (cca 10 milijardi kuna), i to već u prvoj godini rada. Poslovni plan kaže da će prve mobitele na tržište plasirati 2023. i da već te godine planiraju prodati oko 3 milijuna komada.

Tijekom prvih osam godina planiraju generirati ukupno 150 milijardi juana prihoda, zaposliti oko 3 tisuće ljudi i s vremenom dionice ponuditi na burzi.

Kopirati
Drag cursor here to close