Počela eksperimentalna faza

Kina želi izraditi prvu svemirsku solarnu elektranu

Kineski mediji javljaju kako je već počela izrada eksperimentalne solarne elektrane koja bi se nalazila na satelitu i mogla bi raditi 24 sata na dan.
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 02. 2019. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski državni mediji izvještavaju da je u toj zemlji, u gradu Chongqingu, započela izrada prve eksperimentalne svemirske solarne elektrane. Prema informacijama koje su objavili, riječ je o satelitu koji bi na sebi nosio fotonaponske panele i bio bi smješten u Zemljinu orbitu.

Na udaljenosti od oko 36 tisuća kilometara od Zemlje imao bi mogućnost, bez ometanja atmosfere, godišnjih doba ili smjene dana i noći, 24 sata na dan biti izložen Sunčevoj energiji, koju bi potom pretvarao u električnu, piše Bug.hr.

Ovako dobivena energija mikrovalovima ili laserima bi se usmjeravala ka Zemlji, gdje bi je posebne elektrane pretvarale u električnu energiju spremnu za distribuciju. Kineski znanstvenici kažu da bi ova tehnologija trebala omogućiti ljudima pristup neiscrpnom izvoru čiste energije, a svemirske bi solarne farme, jednom kada se izrade u punoj veličini, trebale davati šest puta više energije od usporedivih elektrana na Zemlji.

Između 2021. i 2025. godine Kina planira u orbitu poslati testne solarne elektrane manje snage. Nakon toga, u 2030-im godinama pristupilo bi se izradi onih snage jednog megavata, a prije 2050. godine očekuje se i lansiranje ogromne svemirske elektrane, mase preko tisuću tona i snage oko jednog gigavata.

Ova potonja elektrana bi se morala lansirati u dijelovima i sastavljati u svemiru, a znanstvenici razmatraju i mogućnost robotiziranog sastavljanja i korištenja tehnologije 3D ispisa u svemiru kako bi se takva jedna velika konstrukcija tamo mogla djelomično i proizvesti, piše Bug.hr.

Naravno, prije lansiranja bilo kakvog oblika svemirske elektrane treba istražiti i izvedivost efikasnog prijenosa energije mikrovalovima ili laserima, kao i sigurnost te tehnologije i njezin mogući utjecaj na okoliš i ljude. Unatoč tome i činjenici što i NASA radi na sličnom sustavu, Kina ima za cilj postati prva nacija koja je izradila funkcionalnu svemirsku solarnu elektranu.

Kopirati
Drag cursor here to close