Umjesto dark weba

Kibernetički kriminalci sve više koriste Telegram

Na raznim grupama na Telegramu dostupni su ukradeni podaci, korisnička imena, lozinke, ali i brojevi kartica i drugi financijski podaci.
Sci-Tech / Tehnologija | 20. 09. 2021. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je WhatsApp početkom godine najavio promjene u pravilima korištenja koje su mnogi protumačili kao kršenje njihove privatnosti, dio korisnika digao je ruke od te komunikacijske platforme i okrenuo se alternativama. Pri tome su najviše profitirale platforme poput Signala i Telegrama koji, prema posljednjim podacima, ima više od 500 milijuna mjesečno aktivnih korisnika.

No pored povećanja broja korisnika, u posljednje je vrijeme zabilježeno i veliko povećanje aktivnosti kibernetičkih kriminalaca na ovoj mreži koja je nekima čak postala i zamjena za najtamnije mjesto interneta, dark web.

Unutar privatnih, a ponekad i javnih grupa, na Telegramu se tako prodaju hakirani/ukradeni podaci korisnika te alati za hakiranje. Dostupno je sve i svašta - od korisničkih imena i lozinki za mailove i društvene mreže i različite servise poput Netflixa pa do osjetljivih financijskih podataka poput brojeva bankovnih kartica.

Kako je pokazalo istraživanje koje su proveli tvrtka za kibernetičku sigurnost Cyberint i Financial Times, zabilježen je veliki porast korištenja Telegrama od strane kibernetičkih kriminalaca - čak 100 posto u posljednje vrijeme. Više je razloga to to, javlja Zimo.

Prvo, zahvaljujući enkripciji sadržaja, na toj komunikacijskoj platformi, hakerima i kibernetičkim kriminalcima osigurana je anonimnost. Također, Telegram je i prikladniji i jednostavniji za korištenje u odnosu na dark web, a unutar grupa Telegrama lakše je pronaći kupce za svoje ilegalne usluge u odnosu na forume tamnog weba.

Ovo nisu dobre vijesti za Telegram u kojem razmišljaju o načinima monetizacije platforme (oglašavanje), ali i o izlasku na burzu. Kao jedno od rješenja spominje se veće ulaganje i posvećenost moderiranju sadržaja - npr. nakon što su ih kontaktirali novinari Financial Timesa oko grupa na kojima se prodaju ukradeni podaci, Telegram je odmah ugasio te grupe.

Dakle, kada imaju nekoga tko nadzire takve grupe, lako ih se može ugasiti.

Razlog zašto se kriminalci ne odlučuju na WhatsApp za komunikaciju vezanu uz ilegalne stvari jest zbog problema s privatnosti, ali i zato što ova platforma prikazuje telefonske brojeve u grupnim razgovorima, tako da im je Telegram puno prihvatljivije rješenje za takve prljave poslove.

Kopirati
Drag cursor here to close