Telekomi u problemima

Još jedna država najavila zabranu Huaweijeve 5G opreme do 2028.

Francuske vlasti najavile su telekomima koji sada nabavljaju 5G opremu od Huaweija da dozvole za iste neće moći produžiti jednom kada inicijalne isteknu.
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 07. 2020. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedugo nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo, a slijedeći primjer SAD-a, objavilo da Huawei postaje nepoželjan dobavljač telekomunikacijske opreme za 5G mreže, sličan potez povukla je i Francuska. Tamošnje su vlasti, naime, poručile telekomima koji sada kupuju 5G opremu od Huaweija, da dozvole za istu neće moći produžiti.

To znači da će im sada moći izdati dozvole za ovu opremu koje će vrijediti tri do najviše osam godina. Nakon toga Huawei će biti izbačen s tržišta, ne promijeni li se nešto u međuvremenu.

Francuska agencija za kibernetičku sigurnost ANSSI neslužbeno je najavila da će za to vrijeme omogućiti korištenje Huaweijeve 5G opreme, no ne i nakon isteka inicijalnog perioda koji pokrivaju prve dozvole, doznao je Reuters, a prenosi Bug.

Svejedno, kažu iz francuske agencije, ne preporučavaju domaćim telekomima nabavku opreme ovog proizvođača niti sada, te za njihovu opremu izdaju licence na kraće razdoblje. Za usporedbu, tehnologija koju prodaju Ericsson ili Nokia od njih gotovo redovito dobiva osmogodišnje dozvole za korištenje u toj zemlji.

Pred telekomima u Francuskoj sada je odluka – investirati u Huaweijevu opremu sada, pa istu demontirati za nekoliko godina i mijenjati drugom, ili se u početku odmah odlučiti za drugog dobavljača.

Dodatni problem nekima, koji su već investirali u Huaweijeve 4G i 5G stanice, predstavlja i činjenjica da bi zabranom Huaweijeve opreme morali mijenjati i s njome povezanu 4G infrastrukturu, što će im stvoriti dodatne troškove.

Dogodi li se to, Bouygues Telecom i SFR već su najavili da će tražiti odštetu od države.

 

Kopirati
Drag cursor here to close