Video

Jesu li telefon i fotoaparat ravnopravno ''oružje''?

Pitali smo Dadu Ruvića može li svatko tko ima 'bolji' telefon biti fotograf i je li mobitel zamijenio fotoaparat?
Sci-Tech / Tehnologija | 17. 03. 2024. u 18:47 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dado je netko čije fotografije su krasile naslovnice BBC-a, The Times-a, tko je fotografirao Angelinu Jolie, netko tko jednostavno živi fotografiju. Toliko naslovnica ima u svjetskim medijima, da ih je već prestao i brojati.

Priča je počela odrastanjem u lokalnoj videoteci, svakodnevnim posjetama istoj, isprobavanju fotoaparata i snimanja po 20 sekundi.

Obuke na temu snimanja telefonom

Danas tim istim fotoaparatima konkurencija su postali mobilni telefoni. S odličnim performansama i pratećom opremom, telefoni su postali odlično 'oružje' u pravljenju vrhunskih fotografija.

Pitali smo Dadu Ruvića može li svatko tko ima 'bolji' telefon biti fotograf i je li mobitel zamijenio fotoaparat?

U Reutersu je kaže imao dosta obuka na temu snimanja telefonom. 90-ak njegovih fotografija na Reutersu napravljeno je upravo telefonom.

''Prije dvije godine sam bio na moru u Crnoj Gori i iza mog hotela je bio jedan od najvećih požara tada na Balkanu, a to je bila prva godina kad sam ja rekao da neću ništa nositi od opreme jer idem da se odmorim'', ispričao je.

Požer je buktio, došli su kanaderi, helikopteri iz susjednih zemalja a Dado je sve to snimio telefonom, slikao i slao telefonom.

''Taj sadržaj je najnormalnije bio u raznim informativnim emisijama, dnevnicima. Telefon je super oružje'', kazao je Ruvić između ostalog gostujući u podcastu ''Sredinom''.

Amateri prave odlične video snimke

Dodaje i da je gledao neke analize Sonyja gdje su rekli da će telefoni dostići nivo fotoaparata.

''Ja podržavam snimanje telefonom. Na press konferencijama vidim sve više novinara su s telefonima u rukama, i fotografi isto, kamermani.

Ljudi su dosta kreativni, imate videe koji su tehnički možda pogrešni ali su im ti video snimci super, jer se vidi potencijal. Mene bude stid. Imate snimke amatera s dronom koji tako dobro izgledaju, da nas koji to radimo profesionalno i zovemo se dron.ba bude stid'', kazao je poznati fotograf.

Mišljenja je i da je telefon potpuno ravnopravno oružje s fotoaparatom. Posebice jer sve više proizvođača pravi mikrofone, svjetla, stative itd.

Cijeli podcast pogledajte u videu.

Video: SREDINOM #60 | DADO RUVIĆ: OD LOKALNE VIDEOTEKE DO REUTERSA

 

Kopirati
Drag cursor here to close