Najbolje od najboljeg

FOTO | Vrhunskom izložbom Foto klub ''Mostar'' otvorio svoja vrata u svijet

Mostarska publika na izložbi je imala priliku vidjeti presjek najboljih fotografija članova bh. foto klubova u 2023. godini..
Kultura / Umjetnost | 07. 02. 2024. u 18:06 Z. D. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto klub Mostar i Centar za kulturu predstavili su u Centru za kulturu Mostar godišnju izložbu bosanskohercegovačke fotografije ''Foto BiH 2023.''.

Mostarska publika na izložbi je imala priliku vidjeti presjek najboljih fotografija članova bh. foto klubova u 2023. godini.

Foto: Bljesak.info / Prva izložba Foto kluba Mostar

Sveukupno je predstavljeno 50 fotografija među kojima i one nagrađene.

Poštovanje Foto kino klubu Salko Šestić

''Zajedno sa vama danas dijelimo trenutak radosti i uzbuđenja dok otvaramo novo poglavnje u vijestu fotografije našeg voljenog grada Mostara. Trideset i koja godina nakon što se ugasio posljednji mostarski ''Foto klub Salko Šestić'', s ponosom i nadom stojimo ovdje kako bismo obnovili tu predivnu tradiciju i predstavili vam naš Foto klub Mostar'', rekao je na početku otvaranja izložbe Mario Maduna, jedan od osnivača Foto kluba Mostar.

Foto: Bljesak.info / Prva izložba Foto kluba Mostar

Dodao je kako je ''Klub Salko Šestić'' ostavio neizbrisiv trag u kulturnoj povijesti Mostara te kako će ostati inspiracija za sve u Foto klubu Mostar, koji njeguje umjetnost fotografije.

Foto: Bljesak.info / Prva izložba Foto kluba Mostar

''S nadom i poštovanjem večeras, simbolički rečeno, otvaramo vrata našeg novog kluba, uz želju da bude dostojan nasljednik te veličanstvene tradicije. Velika nam je čast i zadovoljstvo što su večeras s nama dvojica protagonista tog slavnog vremena - Marin Jurica i Sudo Dugalić, bivši članovi Foto i kino kluba Salko Šestić.

Oživio mostarski foto klub

Inače, Mostar je nakon trideset godina dobio svoj Foto klub, mjesto gdje svaki zaljubljenik u fotografiju može pronaći podršku i motivaciju za daljnje usavršavanje.

Foto: Bljesak.info / Prva izložba Foto kluba Mostar

Trojica entuzijastičnih fotografa iz Mostara - Marijo Maduna, Marin Margeta i Denis Kapetanović, prepoznali su potrebu za okupljanjem zaljubljenika u fotografiju te su zajedničkim snagama stvorili platformu koja potiče dijalog, suradnju i razmjenu ideja među lokalnim fotografima.

Ovaj Foto klub, prvi put osnovan nakon ratnih godina, predstavlja važan korak k obnavljanju i razvoju umjetničke zajednice u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Prva izložba Foto kluba Mostar

Maduna je dodao kako su osnivanjem ovoga kluba željeli pružiti ljubiteljima fotografije mjesto gdje mogu dijeliti svoju strast i razvijati svoje vještine.

Spoj mladosti i iskustva

''Želimo potaknuti mlade talente, ali i pružiti prostor iskusnijim fotografijma, koji su možda osjetili nedostatak ovakve zajednice, da imaju zajedničko mjesto za razmjenu ideja i iskustava'', rekao je za Bljesak.info Maduna.

Dodao je kako se suočavaju sa izazovom poput onog vezanog za svoje prostorije.

Foto: Bljesak.info / Prva izložba Foto kluba Mostar

''Naš novi/stari klub trenutno nema svoje prostorije. Stojimo pred prazninom koju želimo ispuniti prepoznatljivim mjestom, gdje će se rađati umjetnost i gdje će se mladi fotografi razvijati, a iskusni dijeliti svoje znanje'', rekao je Maduna te apelirao na vlast da prepozna važnost ovog udruženja.

Foto: Bljesak.info / Prva izložba Foto kluba Mostar

Veliki projekti u najavi

Još vrijedi istaknuti i kako je Foto klub Mostar već je postao članicom Asocijacije za umjetničku fotografiju u Bosni i Hercegovini, što omogućava aktivno sudjelovanje u razvoju i unaprjeđenju fotografske umjetnosti na području Mostara, Hercegovačko-neretvanske županije i Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close