Sisak aeroshow

67-godišnji poduzetnik proletio ispod sisačkog zidanog mosta

Veliki broj Siščana okupljenih na obali Kupe pljeskom je pozdravilo podvig, a pilot im je odzdravio "mahanjem" zrakoplovnim krilima.
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 09. 2021. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svojim zrakoplovom Eurostar EV 79, 67-godišnji poduzetnik Josip Lacković iz Jastrebarskog proletio je ispod sisačkog zidanog mosta, širokog 35 metara, na tradicionalnom Aeroshowu, održanom u subotu.

Za taj pothvat bilo je nužno najprije ishoditi sve dozvole Agencije za civilno zrakoplovstvo, a potom provesti i sve rigorozne mjere sigurnosti.

Tako je u vrijeme naleta zrakoplova promet preko mosta bio prekinut, a zabranjen je bio pristup i pješacima. Isto tako, u neposrednoj su blizini dežurale ekipe Hitne pomoći, vatrogasaca, ronioca i HGSS-a.

Veliki broj Siščana okupljenih na obali Kupe pljeskom je pozdravilo podvig, a pilot im je odzdravio "mahanjem" zrakoplovnim krilima.

Sisački zidani most, kojeg je gradio projektant Milivoj Frković, mnogi stručnjaci ubrajaju među najljepše u zemlji, a pušten je u promet 1934. Nažalost, u nedavnom je potresu oštećen, ali je u prometu.

Samo godinu dana nakon izgradnje, dvojica su se vojnih pilota, Zlatko Šintić i Milan Korica, daleko od očiju vlasti odlučili proletjeti ispod mosta. Na njegovom je mjestu ranije stajao drveni most, a zabilježeno je da je ispod tog mosta 1932. proletio također vojni pilot Ivica Jakovlić.

Na sisačkom Aeroshowu je sudjelovalo desetak letjelica - od Super Pipera i ultralakih letjelica do motornih jedrilica, paraglajdera i žirokoptera, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close