iPhone

Imate li simptome koronavirusa? Odgovor na to pitanje zna – Siri!

Korisnici Appleovih telefona u SAD-u o simptomima koronavirusa mogu razgovarati s glasovnom asistenticom Siri, koja će ih savjetovati kako postupati, ovisno o simptomima.
Sci-Tech / Tehnologija | 23. 03. 2020. u 22:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako danas malo jače zakašljete, imate malu temperaturu ili teško dišete, vjerojatno ćete se prvo zapitati – imam li koronavirus?

Većina će odgovor prvo potražiti na Googleu, a ako dr. Google zaista pokaže da bi simptomi mogli ukazivati na koronavirus, onda biste se trebali dalje javiti nadležnim službama.

No ako imate Appleov telefon, ne morate čak ni tipkati i guglati, već sva pitanja možete direktno uputiti njihovoj glasovnoj savjetnici Siri.

Prije nego što počnete postavljati upite Siri i raspitivati se o koronavirusu, treba napomenuti da upute nisu dostupne korisnicima u Hrvatskoj. Naime, ako Appleovu virtualnu asistenticu upitate za informacije o koronavirusu, odgovorit će vam: I don't have an opinion on that, javlja Zimo.

Kako prenose američki mediji, od ovog vikenda Apple je nadogradio Siri pa će njihov glasovni asistent na upit o koronavirusu s korisnicima lijepo porazgovarati i ispitati ih o njihovu zdravstvenom stanju.

Pritom će odgovori biti temeljeni na uputama američke Službe za javno zdravstvo i agencije za kontrolu i prevenciju bolesti.

Prvo će pitati o simptomima poput temperature, suhog kašlja i problema s disanjem, a ovisno o odgovorima savjetovat će korisnike što trebaju napraviti.

Naravno, ti savjeti ne uključuju terapije, već na temelju odgovora korisnike s ekstremnim simptoma savjetuju da odmah nazovu 911, a ako simptomi nisu ozbiljni, savjetovat će ih da budu u kući, izoliraju se i izbjegavaju kontakte s drugim ljudima.

Ako se simptomi pogoršaju, Siri će savjetovati kome se treba obratiti, a korisnike će uputiti i u trgovinu aplikacija App Store i aplikacije koje omogućuju virtualnu konzultaciju s doktorima. Trenutačno nije poznato kada će i hoće li uopće Siri o koronavirusu razgovarati i s korisnicima drugih zemlja osim SAD-a, gdje je trenutačno jedino dostupna ta opcija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close