Ništa novo?

I munare u mrežnoj topologiji sustava nadzora?

Prva džamija na koju je postavljena bazna stanica bila je na Sedreniku
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 05. 2018. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaštićeni insajder iz BH Telekoma tvrdi da se iz većeg broja objekata u vlasništvu ove firme, ili onih koji su od njega iznajmljeni, neovlašteno prisluškuju strana diplomatsko-konzularna predstavništva, ali i veliki broj domaćih pravnih i fizičkih lica, prenosi Srna pisanje portala The Bosnia Times.

Vlasnik portala, novinar i publicista Nedžad Latić navodi da je sredinom 2009. zaštićeni insajder iz BH Telekoma, koji je prirodom posla pokrivao sedam regionalnih direkcija BH Telekoma, kao i zgradu Telekom inženjeringa, u predstavci koju je tada uputio međunarodnoj zajednici precizno opisao te protuzakonite radnje.

One su, prema navodima tog izvora, organizirane od dugogodišnje “formacijske grupe visokopozicioniranih zaposlenika s posebnim aspektom na djelovanje putem protuzakonitog parasustava snimanja i prisluškivanja kao i kontrole pošte”.

Ovaj insajder naveo je i identitet osoba koje čine tu parastrukturu, uglavnom srodnike Bakira Izetbegovića i Hasana Čengića, kao i ime Akifa Šadića, prijeratnog inspektora SDB-a BiH, koji se ovim poslovima bavio još prije rata, dok je od 1990. do početka rata obavljao i dužnost pomoćnika ministra za telekomunikacije u MUP-u.

Kao čelnog čovjeka ove paralelne strukture, insajder je naveo Bakira Izetbegovića, a kao korisnike informacija još i Hasana Čengića, te Bakira Alispahića i još neke osobe iz političko-policijskog miljea.

Opisana je tada i suradnja koju domaća paralelna struktura ima sa službenim policijskim agencijama Hrvatske, kao i njeno uplićanje u domaće policijske agencije.

Ova predstavka posebno je apostrofirala zgradu nekadašnjeg UPI-ja u Sarajevu, gdje je BH Telekom zakupljivao, a i sada zakupljuje, osmi i deveti kat ove zgrade. Po tim navodima, s devetog kata je vršeno neovlašteno prisluškivanje OHR-a, a posebno tadašnjeg zamjenika visokog predstavnika Raffija Gregorijana, što je rezultiralo i njegovim prijevremenim povlačenjem iz diplomatske službe u BiH.

I danas osmi i deveti kat UPI-jevog nebodera u odnosu na druge katove obiluju klima-uređajima kako bi znatno dragocjeniji uređaji iznutra imali idealne uvjete za svoje funkcioniranje.

Na vrhu zgrade se zaklonjena reklamama nalazi bazna stanica. Posebno zanimljivo je i to da je na dnu ove zgrade preko puta recepcije svoje prostorije imao i Hasan Čengić, gdje su bile smještene njegove firme “BIO”, “Revik” i “Bosnaplod”.

Danas je ovaj punkt premješten u podzemni dio zgrade i vizualno zaštićen višestrukim staklenim vratima.

Tako je na području Starog Grada u Sarajevu prisutna mrežna topologija zvjezdastog oblika, koja čini sjecište dvije magistrale, od kojih jedna ide kroz samo gradsko urbano jezgro, čiju ”sabirnicu” čine objekti naizmjenično raspoređeni s jedne i druge obale Miljacke, te se ova magistrala proteže i do općine Hadžići.

Druga magistrala ide preko sjevernog oboda Sarajeva, preko Vogošće, Ilijaša, pa sve do Breze. Zanimljivo je da područje Poljina čini neku vrstu najviše kote u sjecištu ovih magistrala.

Latić podsjeća kako je Rijaset Islamske zajednice još 2010. potpisao ugovor sa BH Telekomom o iznajmljivanju munara za bazne stanice, a postavljanje tih stanica prvenstveno je urađeno na području Sarajevske županije.

Prva džamija na koju je postavljena bazna stanica bila je na Sedreniku. Munara ove džamije sa svojom baznom stanicom dominira i ima optičku vidljivost nad čitavom magistralom iznad užeg gradske jezgre Sarajeva, a pogotovo nad vrhovima svih zgrada većih gabarita izgrađenih nakon rata.

Druga zanimljiva džamija sa stanovišta mrežne topologije munara sa baznom stanicom nalazi se na Soukbunaru na gradskoj obilaznici, među stanovništvom poznata kao “vehabijska džamija”.

Najzanimljivija “hipotenuza” koja kreće od ove munare jeste prema Marijin dvoru. Naime, ukoliko stanete neposredno ispred zgrade institucija BiH, ugledat će te ovu munaru kako sa gotovo nevjerojatnom preciznošću gleda na zgradu institucija BiH nadvivši se po aritmetičkoj sredini zgrade Direkcija cesta, koja je staklena kocka.

Ta linija se sa geometrijskom preciznošću dalje nastavlja prema Veleposlanstvu SAD. U posljednje vrijeme u ovu liniju se uključila i zgrada SCC-a, koja je također staklena, šupljih vertikala, a na njenom vrhu se pojavila i izvjesna infrastruktura vješto zaklonjena ogradama od pleksiglasa.

Primopredajni elementi baznih stanica maskiraju se kao kandilji, a radiorelejne veze kao zvučnici. To se najbolje primjećuje na džamiji na Merhemića trgu na Ciglanama, čija je munara u obliku pravokutnika, te s antenom na vrhu izgleda kao džinovski radioaparat.

I magistrala-sabirnica koja vodi prema srednjoj Bosni počinje od Breke i Koševa, ide preko džamije s baznom stanicom u Šipu, znatno ustakljenom Adil-begovom džamijom na Kobiljoj Glavi, izrazito dominantnom iznad Sarajeva, čak i džamijom koja ima potpuno staklenu munaru na ulazu u Vogošću, staklenim zgradama sa elektronskim medijima na gornjim katovima, obiljem baznih stanica i antenskih stupova s njima u Vogošći.

Također, dodao je on, i općina Ilijaš ima munare s neobičnim izgledom, a i centar Breze čine objekti džamije sa znatno ustakljenom munarom u čijem neposrednom susjedstvu je i zgrada Telekoma s velikom antenom, kao i policijska stanica sa svojim antenama, čineći tako lijepo aranžiran šumarak antena. Munara s baznim stanicama ima još i u Krivoglavcima i Lješevu.

Na području Istočnog Sarajeva znatno je manji broj objekata nego u Sarajevu, te je, stoga, i prisustvo objekata pogodnih za ovakvu vrstu djelatnosti uočljivije, navodi portal The Bosnia Times.

Takvi objekti su na području Lukavice uglavnom jednoobrazni u obliku klasičnih staklenih kocki. Naprimjer, objekt “Vodovoda i kanalizacije” odmah preko puta sjedišta Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/, zgrada u kojoj je bila smješten APIK, a posebno velika staklena zgrada iza leđa prodajnog centra “Tropik”, u čijem neposrednom susjedstvu se nalazi i policijska stanica Istočna Ilidža. Ta zgrada očigledno ima i status štićenog objekta.

U pravcu aerodroma Butmir nalazi se još jedna staklena kocka u vidu visokoškolske ustanove. Mrežna topologija na tom arealu je zvjezdasta, orijentirana ka PTT tornju na vrhu Trebevića.

Od pojedinačnih linija najuočljivija je linija koja od tornja na Trebeviću vodi preko sredine staklenog objekta kod “Tropika”, a zatim po sredini zatvorskog kompleksa Kula, odakle se sa istom linearnom preciznošću pruža prema Krteljima, području gdje je smještena baza NATO pakta.

“Objekt u kojem je smještena Sipa naprosto je opkoljen s tri strane objektima pogodnim za elektronički nadzor”, ukazao je Latić.

Kopirati
Drag cursor here to close