Ministar Horvat

Hrvatska treba dobiti 5G mrežu za tri godine

"Svi nas upozoravaju da će nam budućnost donijeti nešto čega nismo svjesni. Najbitnije je spoznati činjenicu da se moramo mijenjati mnogo brže", poručio je ministar gospodarstva Darko Horvat.
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 10. 2019. u 13:51 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski ministar gospodarstva Darko Horvat je na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo - Digitalno društvo" je rekao kako je najbitnije spoznati činjenicu da se moraju mijenjati mnogo brže, javlja Anadolu Agency (AA).

"Svi nas upozoravaju da će nam budućnost donijeti nešto čega nismo svjesni. Najbitnije je spoznati činjenicu da se moramo mijenjati mnogo brže", poručio je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Horvat je istaknuo kako su na sličnom skupu održanom prije godinu i pol evidentirana četiri područja unutar kojih je Hrvatska loše pozicionirana, dodavši kako su se u sva ta četiri ključna područja ove godine dogodili radikalni iskoraci.

"Siguran sam da ćemo na ljestvici 'Doing Business' zaustaviti negativne trendove. Bit ćemo za dvije, tri pozicije bolji nego što smo bili prošle godine, i to je dobar znak", poručio je Horvat.

Dodao je da će javnosti predstaviti aplikaciju e-poslovanja.

"Trideset osam dana, odnosno sedam koraka, smanjit ćemo na tri odnosno dva dana. Na ljestvici ćemo imati iskorak od 20-ak bodova. Građevinske dozvole s 22 koraka sele se na 12 koraka. Ljestvica 'Doing Business' trebala bi Hrvatskoj omogućiti ozbiljan iskorak na pozicije kakve je imala prije desetak godina", kazao je ministar Horvat.

Horvat je, govoreći o digitalizaciji, poručio kako se u Hrvatskoj treba početi koristiti 5G tehnologija, ocijenivši kako je potrebno pojednostaviti metodologiju investiranja kako bi Hrvatska unutar tri godine dobila 5G tehnologiju.

"Ne smijemo si dopustiti da nam rastu prihodi u segmentu turizma, a padaju prihodi od segmenta industrije. Počeli smo uvoditi tehnološki sofisticirana rješenja. Ja bih rekao da smo na dobrom putu ozdravljenja industrije", rekao je Horvat.

Ministar uprave Hrvatske Ivan Malenica je, govoreći o digitalizaciji poslovanja u Hrvatskoj, kazao je kako sustav e-građani temeljni oblik komunikacije između građana i uprave te kako je cilj Hrvatske vlade, odnosno resornog ministarstva, povećati broj usluga i korisnika.

"Godišnje je povećanje od 130 do 150 tisuća korisnika. Nažalost, građani nisu dovoljno upoznati s tim uslugama", kazao je ministar Ivan Malenica.

Dražen Čović, predsjednik uprave Fine, kazao je tijekom panel rasprave kako je Fina ima preko 80 e-servisa koje koristi 750.000 građana, uz pruženih preko 12 milijuna e-usluga.

Kopirati
Drag cursor here to close