Variable In-flight Simulator Aircraft

Amerikanci testirali borbene avione kojima upravlja umjetna inteligencija protiv pravih pilota

Pentagonov istraživački projekt proveo je zračnu borbu između borbenog zrakoplova X-62A upravljanog umjetnom inteligencijom i F-16 kojim je upravljao čovjek. Tijekom početnih simulacija, AI je pobijedio!
Sci-Tech / Tehnologija | 20. 04. 2024. u 22:47 | M.Š. | Bljesak.info
DARPA ACE & USAF X-62A Achieve World First for AI in Aerospace

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki eksperimentalni borbeni zrakoplov X-62A VISTA kojim je upravljala umjetna inteligencija, odmjerio je snage sa F-16 u kojemu se nalazio vojni pilot, u prvoj borbi čovjeka i umjetne inteligencije, priopćili su Zračne snage i Agencija za napredna obrambena istraživanja.

Uspješan pokušaj da se X-62A VISTA uključi u praktične zračne borbe mogao bi pomoći Zračnim snagama da dodatno poboljšaju svoje planove za upravljanje autonomnim dronovima poznatim kao kolaborativni borbeni zrakoplovi, rekli su dužnosnici novinarima u petak.

VISTA (Variable In-flight Simulator Aircraft) je modificirani F-16 kojim upravlja Škola za probne pilote Zračnih snaga SAD-a u bazi Edwards Air Force u Kaliforniji. Korišten je za testiranje najsuvremenije zrakoplovno svemirske tehnologije više od tri desetljeća, a posljednjih godina koristi se za testiranje sposobnosti autonomnog leta.

DARPA-in Air Combat Evolution, ili ACE, program je na kojemu se radi posljednje četiri godine. Namjera je poboljšati način na koji vojska može koristiti AI za zračno ratovanje i izgraditi povjerenje zrakoplovaca da autonomna tehnologija može sigurno i pouzdano raditi u borbi.



Do sada je vojska koristila autonomiju za aspekte leta koji su predvidljivi i temeljeni na skupu poznatih pravila, kao što je Auto Ground Collision Avoidance System sustav koji sprječava pad aviona poput F-35. Ali borbe unutar vizualnog dometa - možda najopasniji, nepredvidivi oblik leta u koji pilot može sudjelovati - predstavljale su potpuno drugačiji skup vještina koje umjetna inteligencija treba naučiti, rekao je pukovnik James Valpiani, zapovjednik Škole probnih pilota zračnih snaga.

"Dogfighting (bliska borba) predstavljaju vrlo važan izazov za pitanje povjerenja" u autonomiju, rekao je Valpiani. ''To je samo po sebi vrlo opasno. To je jedna od najtežih kompetencija koju vojni zrakoplovci moraju svladati.''

ACE program započeo je tako što su agenti umjetne inteligencije kontrolirali simulirane F-16 dok su se borili na računalima. Ti simulirani F-16 kojima upravlja umjetna inteligencija imali su stopostotan učinak protiv ljudskih pilota, rekla je DARPA u videu objavljenom na internetu. Ipak, AI program još nije bio ograničen sigurnosnim smjernicama - uključujući one koje sprječavaju pilota da uništi zrakoplov prekoračujući njegova sigurnosna ograničenja - i druge etičke zahtjeve kao što su pravila borbene obuke i zone djelovanja oružja.

U prosincu 2022. i travnju 2023. Zračne snage i DARPA započeli su stvarne testove leta s agentima AI koji lete VISTA-om. A u rujnu 2023. došlo je vrijeme da VISTA krene u okršaj s ljudskim pilotom.

Tijekom dva tjedna, VISTA je letjela protiv F-16 u različitim scenarijima, uključujući situacije u kojima je startala u nepovoljnom položaju u odnosu na mlažnjak kojim je upravljao čovjek. VISTA je započela obrambenim letom kako bi izgradila povjerenje u svoju sigurnost leta, prije nego što je prešla na agresivne ofenzivne manevre. Valpiani je rekao da su mlažnjaci letjeli agresivno pri brzinama do 1.200 milja na sat i unutar 600 metara jedan od drugog, uključujući izvođenje prolaza nos do nosa i okomito manevriranje.

Dva pilota bila su u VISTA-inom kokpitu kako bi nadzirali njezine sustave i prebacivali se između različitih AI agenata kako bi testirali njihovu izvedbu, ali nikada nisu morali preuzeti upravljanje letenjem. VISTA je izvela 21 probni let između prosinca 2022. i rujna 2023.

Potpukovnik Ryan Hefron, DARPA-in voditelj programa ACE, i Valpiani rekli su da je VISTA upravljana umjetnom inteligencijom dobro funkcionirala i da je testirala niz agenata s višestrukim različitim mogućnostima. Ali odbili su reći koliko je puta VISTA pobijedila F-16 kojim je upravljao čovjek.

"Svrha testa bila je pokazati da možemo sigurno testirati ove agente umjetne inteligencije u okruženju kritičnom za sigurnost", rekao je Hefron.

Hefron i Valpiani rekli su da je ACE program naučio više lekcija iz testova zračnih borbi, uključujući kako brzo prilagoditi AI softver i učitati ga u mlažnjak dok je već u letu.

Hefron je rekao da sljedeći program planira održati više VISTA protiv F-16 kako bi se poboljšala tehnologija i testirali različiti scenariji.

Iskustva naučena iz ACE-a mogle bi se primijeniti na više od samih bliski borbi. ACE će omogućiti stvaranje CCA bez posade koji mogu samostalno letjeti zajedno s lovcima s posadom kao što su F-35 i platforma Air Dominance sljedeće generacije, izvršavajući misije poput zračnih napada i izviđačkih operacija.

"Program X-62A i DARPA-in ACE program nisu prvenstveno bliske borbe", rekao je Hefron. ''Oni zapravo žele izgraditi povjerenje u odgovornu umjetnu inteligenciju. Ključni zaključak našeg događaja je da to možemo učiniti sigurno i učinkovito''.
Ministar zračnih snaga Frank Kendall je uvjeren u napredak programa ACE da uskoro planira letjeti kao putnik u VISTA-i upravljanoj umjetnom inteligencijom.

''Sa mnom će biti pilot koji će samo promatrati, kao i ja, kako autonomna tehnologija radi'', rekao je Kendall senatorima tijekom rasprave o proračunu 9. travnja. ''Nadam se da ni on ni ja nećemo biti potrebni za upravljanje avionom''.

Kopirati
Drag cursor here to close