Pogođeni krađom informacija

Hakeri traže od ManU milijune kako ne bi podatke pustili u javnost

Engleski nogometni klub Manchester United, jedan od najbogatijih klubova u svijetu, ovoga je tjedna napadnut sofisticiranim hakerskim alatima, a napadači navodno njihove podatke drže kao taoca.
Sci-Tech / Tehnologija | 29. 11. 2020. u 17:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trenutačno treći najvrjedniji nogometni klub u svijetu, Manchester United, krajem prošloga je tjedna bio metom hakera. Nepoznati napadači upali su im u računalni sustav te ga zarazili, kako se čini nekom vrstom ransomware ucjenjivačkog malwarea.

Stručnjaci kluba brzo su reagirali i spriječili daljnje širenje zloćudnog programa kako bi umanjili štetu koju bi im hakeri mogli učiniti, i u tome su djelomično bili i uspjeli. Web stranica, služba za odnose s medijima, webshop i ostali bitni sustavi nisu zahvaćeni napadom, niti je isti kompromitirao podatke njihovih pretplatnika na ulaznice, navijača ili kupaca.

U pomoć su iz kluba pozvali i vladinu agenciju za kibernetičku sigurnost (National Cyber Security Centre) kako bi zajednički istražili ovaj sigurnosni incident i osigurali što bržu ponovnu uspostavu normalnog rada klupske računalne infrastrukture.

Međutim, čak i sada, tjedan dana nakon napada, čini se kako situacija interno još uvijek nije u potpunosti razriješena. Engleski mediji javljaju da napadači od Manchester Uniteda traže otkupninu, čiji se iznos neslužbeno smješta na razinu od nekoliko milijuna funti. U slučaju da otkupninu ne plate, mogli bi riskirati da im napadači načine daleko veću štetu tako što će povjerljive podatke pustiti u javnost, javlja Bug.

Iz kluba ili agencije NCSC nisu objavili postoje li sumnje o tome tko bi napadači mogli biti, niti koji bi im mogli biti motivi za ovakav napad (osim, dakako, glavnog motiva – novca).

NCSC je ranije izvijestio kako je prošle godine neimenovani nogometni klub iz Engleske bio suočen sa sličnim napadom i da je tada otkupnina za podatk bila postavljena na 5 milijuna funti.

Nakon što se ova situacija razriješi na ovaj ili onaj način, Manchester Unitedu prijeti i kazna nacionalnog regulatora ICO (Information Commissioner's Office) u slučaju da se utvrdi sigurnosni proboj u smjeru privatnih podataka korisnika koje u klubu nisu adekvatno zaštitili.

Ta kazna mogla bi iznositi do čak 18 milijuna funti ili 2% ukupnog godišnjeg prihoda kluba. Iz vodstva Premier lige, čiji je Manchester United dio, jučer su izjavili da kršenja privatnosti navijača, prema sadašnjim podacima, nije bilo.

Kopirati
Drag cursor here to close