Proširena stvarnost

Google potvrdio: Krećemo u testiranje pametnih naočala

Naočale s podrškom za proširenu stvarnost na početku će se koristiti za opcije poput prijevoda uživo, navigacije i slično.
Sci-Tech / Tehnologija | 20. 07. 2022. u 10:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije desetak godina Google je predstavio prototip svojih prvih pametnih naočala.

Vjerovali su kako je to nova kategorija uređaja nakon telefona i tableta koja će privući milijune ljudi, no umjesto toga naočale se naišle na brojne kritike javnosti, ponajviše zbog mogućnosti snimanja fotografija i videa što su mnogi vidjeli kao grubo kršenje privatnosti, te je Google na kraju odustao od tog projekta.

Na konferenciji I/O u svibnju prikazali su prototip nove generacije pametnih naočala te su ovaj tjedan najavili kako su spremni na njihovo testiranje “u stvarnim uvjetima”.

Testovi će početi tijekom sljedećeg mjeseca i trebali bi pokazati kako naočale mogu pomoći ljudima u svakodnevnom životu, odnosno u različitim situacijama s kojima se svakodnevno suočavaju. Naočale su prvenstveno namijenjene prijevodu uživo i navigaciji, piše Zimo.

Juston Payne, Googleov menadžer odjela za proširenu i virtualnu stvarnost, pri tome je posebno naglasio kako će im testovi pomoći u poboljšanju iskustava poput AR navigacije. Kaže kako je faktore poput vremenskih prilika i prometnih raskrižja jako teško testirati u zatvorenim prostorima pa je naočale i tehnologiju potrebno testirati u stvarnim uvjetima.

Na početku će naočale testirati mali broj ljudi - Googleovi zaposlenici i osobe od Googleova povjerenja, a bit će opremljene s kamerama, mikrofonima i ekranom unutar samih naočala.

Ipak, tijekom testiranja korištenje tih opcija bit će ograničeno pa se tako s naočalama neće moći snimati fotografije i videozapisi.

Naočale će koristiti slikovne podatke za prevođenje teksta i navigacijske upute, no te će podatke brzo izbrisati, osim u slučaju podataka koji će se koristiti za ispravljanje grešaka i analizu, no i tada neće zadržati osjetljive informacije poput snimki lica osoba i registarskih tablica.

Nije poznato kada će se ove naočale pojaviti u prodaji.

Kopirati
Drag cursor here to close