Napad

FUP otkrio hakera: Iranac napao općinu i UTIC

Iranac je napao informacijske sustave sarajevske Općine Centar i UTIC-a.
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 08. 2020. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Odjela za borbu protiv računalnog kriminala Federalne uprave policije, su poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, pod nadzorom Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo i u suradnji s Europolom, identificirali i zadokumentirali osobu koja se sumnjiči da je počinila krivično djelo "Oštećenje računalnih podataka i programa" iz člana 393. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine, na način da je dana 5. i 6.6.2020. godine izvršilo hakerski napad na informacijski sustav Općine Centar Sarajevo i "UTIC" Sarajevo.

Kako je priopćio FUP, radi se državljaninu IR Irana inicijala R.N.G (1993.) koji je koristeći se znanjem i vještinama iz oblasti informacijskih tehnologija, te antiforenzičkom zaštitom, "VPN"; VPS", s lokacijama servera Republika Francuska, SR Njemačka, Kraljevina Nizozemska, Finska, a koja internet konekcija je služila svrsi prikrivanja stvarne lokacije s koje se vršio internet napad, i to lokacije Chalus-Iran, (operater telekomunikacija IRANCELL-NET, Teheran), dana 5. i 6.6.2020. godine, posredstvom interneta, iskoristio "ranjivost" u sustava u vlasništvu Općine Centar Sarajevo, a potom nakon pribavljanja privilegija "legalnog" korisnika informacijskog sustava, na navedenom sustavu neovlašteno instalirao maliciozni računalni program pod nazivom "Sorena".

Osumnjičeni je navedeni program "Sorena" koristio za tzv."kriptovanje" podataka na informacijskom sustavu, te pojavu tzv. "ransom" poruke, koja je za sadržaj imala obilježja iznude, odnosno zahtjev za plaćanje otkupnine za vršenje "dekripcije" na naprijed opisan način "kriptovanih" podataka.

Također,  dana 6.6.2020. godine, osumnjičeni je izvršio istovjetan internet napad i na informacijski sustav UTIC (Univerzitetski tele-informatički centar Sarajevo), koristeći maliciozni računalni program pod nazivom "Mamba", kojom prilikom je kao instrukcije za plaćanje i ostvarivanje komunikacije "žrtve" i "napadača", te na taj način onemogućio funkcioniranje sustava "UTIC" Sarajevo.

Na opisani način je na štetu Općine Centar Sarajevo i "UTIC" Sarajevo počinjena neutvrđena materijalna šteta, koja se ogleda u vremenu potrebnom za vraćanje informacijskog sustava u prethodno ispravno stanje, kao i zastoju u radu općine prilikom izdavanja Uvjerenja građanima.

Navedeni internet napad je u istom vremenu izvršen u smjeru informaicijske infrastrukture u Švicarskoj.

Federalna uprava policije je protiv R.N.G (1993.) podnijela Kantonalnom tužiteljstvu Kantona Sarajevo Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, a o čemu će posredstvom Interpola biti obavještene nadležne službe u IR Iranu, radi poduzimanja daljih aktivnosti u odnosu na osumnjičenog.

Kopirati
Drag cursor here to close