Roboti na radnim mjestima

Ford "zaposlio" robotskog psa Spota na skeniranju prostora tvornice

Najpoznatiji robotski pas na svijetu, Spot iz Boston Dynamicsa, našao je još jednu komercijalnu primjenu – u Fordovoj tvornici laserskim skeniranjem mapira prostor i ubrzava taj proces.
Sci-Tech / Tehnologija | 30. 07. 2020. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Robotskog psa nadimka Spot vidjeli smo već u ulogama čuvara reda i javne higijene u parku u Singapuru, kao pogonsku snagu ručno izrađene rikše.ili pak kao zamjenu za cheerleadersice.

Kompanija koja ga je proizvela, Boston Dynamics, pustila je njegovu prvu komercijalnu verziju u prodaju prošloga mjeseca po cijeni od 74.500 američkih dolara, a sada već vidimo da su neke kompanije posegnule za njime kao rješenjem za svoje probleme.

Jedan od njih je američki proizvođač automobila Ford, koji je u svojoj tvornici transmisijskih automobilskih sustava u Michiganu "uposlio" ovakvog robota, javlja Bug.

Dali su mu nadimak Fluffy, te ga opremili laserskim skenerima za trodimenzionalno snimanje i mapiranje prostota. Zadatak im je na daljinsko upravljanje obići pogon, te ga snimiti u 3 dimenzije iz traženih uglova, kako bi se stvorila točna i detaljna mapa prostora prije njegove reorganizacije.

Kako se do sada ovakvo snimanje obavljalo ručno i s tronošca, lako je vidjeti kako su skeneri na leđima Fluffyja efikasniji u tom poslu. Zahvaljujući uštedi na vremenu, Ford sada ovu tvornicu može lako skenirati, pripremiti za promjenu strojeva i alata u njoj, te ponovno posložiti u novu konfiguraciju.

Vrijeme skeniranja skraćeno je upola, s dva na jedan tjedan, što kompaniji štedi novac i omogućava im bržu prilagodbu proizvodnog procesa za nove modele vozila. Do sada ih je ovaj proces koštao oko 300.000 dolara, a unajmljenim Spot robotima kažu kako sve obavljaju značajno jeftinije.

Kopirati
Drag cursor here to close