Northvolt

Europa dobila prvog proizvođača baterijskih ćelija

Ćelija u obliku prizme sišla je s proizvodne trake u utorak.
Sci-Tech / Tehnologija | 29. 12. 2021. u 14:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedski Northvolt objavio je u srijedu da je u novoj gigatvornici na sjeveru zemlje proizveo prvu baterijsku ćeliju, naglasivši da je u cijelosti projektirana, razvijena i proizvedena na europskom tlu, piše Hina.

Ćelija u obliku prizme sišla je s proizvodne trake u utorak, objavila je tvrtka.

Izvršni direktor Northvolta Peter Carlsson bio je najavio početak proizvodnje u ovoj godini, “čak i ako to bude značilo da će prva baterija biti napravljena na samu Novu godinu”.

Rad na samom pogonu bit će nastavljen i u idućoj godini, kada se očekuju i prve komercijalne isporuke, navodi tvrtka u priopćenju.

Tvornica je smještena u industrijskom gradiću Skelleftei, koji je zahvaljujući dugoj rudarskoj tradiciji u regiji bogatoj mineralnim resursima stekao nadimak “Zlatni grad”.

Northvoltova tvornica trebala bi razviti proizvodni kapacitet od 60 gigavatsati (GWh) i osigurati kompaniji 20 do 25 posto udjela u europskom tržištu baterijskih ćelija do 2030. godine.

Northvolt je s kupcima poput BMW-a, Fluencea, Scanije, Volkswagena, Volvo Carsa i Polestara već potpisao ugovore o isporuci čija ukupna vrijednost premašuje 30 milijardi eura.

 

Kopirati
Drag cursor here to close