Ovo će zaobići BiH

Do 2025. godine većina na 4G i 5G mrežama

Prema novom istraživanju tvrtke GSMA do 2025. godine oko 67 posto svih povezivanja putem mobilnih uređaja bit će izvedeno putem 4G i 5G mreža
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 03. 2018. u 19:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga GSMA (GSM Association) predstavila je rezultate svog istraživanja nazvanog Mobile Economy u kojem se analizira razvoj mreža, među koje spadaju i predviđanja o novoj 5G mreži.

Konkretno, u izvješću se predviđa kako će se mobilne mreže bazirane na 4G i 5G tehnologijama do 2025. godine koristiti kod trećine svih povezivanja putem mobilnih uređaja. Aktualna 4G tehnologija tada će imati tržišni udio od 53%, dok će buduća 5G tehnologija tada imati udio od 14%.

Mreže bazirane na 4G tehnologiji će već tijekom iduće godine, dakle nakon manje od deset godina postojanja postati najraširenija tehnologija te vrste. Ističe se i važna uloga telekomunikacijskih tvrtki koje se odlučuju za investicije kojim bi se pospješio razvoj 5G mreža, piše Bug.hr.

Također, predviđa se i broj povezanih IoT uređaja koji bi do 2025. godine trebao doseći brojku od 25 milijardi. Pojedinačnih pretplatnika na usluge mobilne telefonije bilo je 5 milijardi, a taj broj bi do 2025. godine trebao porasti na brojku od 5,9 milijardi, što je 71% svjetske populacije (njih 5 milijardi Internetu će pristupati putem svojih mobilnih uređaja).

Rastu će poglavito pridonijeti tržišta kao što Kina, Indija, Indonezija, Pakistan, Bangladeš, kao i afričke te južnoameričke zemlje. U samom sektoru bilo izravno bilo neizravno bit će uključeno 29 milijuna osoba.

Mobilno tržište i povezane tehnologije pozitivno će utjecati na razvoj drugih sektora kao što je zdravstveni sektor, poljoprivredni sektor, obrazovanje i financijske usluge. Cjelokupno izvješće možete pogledati OVDJE.

Kopirati
Drag cursor here to close