25% više nego lani

Čista dobit Applea u prvom tromjesečju ove godine 13,8 milijardi dolara

Prodaja iPhonea čini oko 62 posto ukupnih prihoda Applea.
Sci-Tech / Tehnologija | 02. 05. 2018. u 09:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 61 milijardu dolara, 16 posto veće nego godinu dana prije, a snažno je porasla i dobit kompanije, zahvaljujući rastu prodaje i prosječne cijene iPhonea.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u utorak, čista dobit Applea iznosila je u prvom tromjesečju ove godine 13,8 milijardi dolara, što je 25 posto više nego godinu dana prije.

Snažan rasta prihoda i dobiti najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti zahvaljuje se rastu prodaje, ali i prosječne cijene iPhonea, najvažnijeg Appleovog proizvoda. Prodaja iPhonea čini oko 62 posto ukupnih prihoda Applea.

U proteklom kvartalu prodano je 52,2 milijuna tih pametnih telefona, što je tri posto više nego godinu dana prije, javlja Tportal.hr.

Pritom je prosječna cijena prodanog iPhonea porasla na 728 dolara, što je 10 posto više nego godinu dana prije. Taj rast pripisuje se utjecaju prodaje iPhone X modela, najskupljeg modela tog pametnog telefona.

Cijena dionica Applea tjednim je bila pod pritiskom zbog špekulacija da je potražnja za iPhoneom oslabila, no jučer objavljeni rezultati pokazuju da je prodaja i dalje snažna.

Svijetlu točku u Appleovom izvješću predstavlja i rast prihoda od usluga tvrtke, koje među ostalim uključuju aplikacije Apple Music, Apple Pay, App Store i iCloud, za 31 posto na godišnjoj razini, na 9,2 milijarde dolara.

S druge strane, prodaja drugih proizvoda tvrtke, kao što su Mac računala i iPad uređaji nije oduševila. U proteklom je tromjesečju prodano 4,07 milijuna Mac računala, 3 posto manje nego godinu dana prije, dok je prodaja iPada porasla za 2 posto, na 9,1 milijun primjeraka.

Apple je objavio i da su njegovi prihodi u Kini, drugom najvećem tržištu te tvrtke nakon američkog, porasli za 21 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, na 13 milijardi dolara.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena dionice Applea porasla je u utorak u produženom trgovanju na Wall Streetu više od 3 posto.

Poticaj rastu cijene dionica pružila je i poruka Applea da planira povećati dividendu za 16 posto, kao i iznos za kupnju vlastitih dionica na tržištu za 100 milijardi dolara kako bi dio svojih golemih rezervi gotovine proslijedio dioničarima.

Kopirati
Drag cursor here to close