Ovisnost

Broj sati provedenih na mobitelu u dvije godine porastao za gotovo trećinu

Najnovije godišnje izvješće analitičarske kuće App Annie otkriva kako je svijet danas više no ikada orijentiran prema mobitelima i mobilnim aplikacijama.
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 01. 2022. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalno godišnje izvješće o stanju mobilnog ekosustava i aplikacija, koje izrađuju analitičari kuće App Annie, pokazuje da je danas svjetsko gospodarstvo, barem ono okrenuto digitalnim tehnologijama, više nego ikad orijentirano na mobitele i mobilne aplikacije.

Tijekom prošle su godine korisnici diljem svijeta proveli na svojim mobitelima više vremena no ikad prije, nastavljajući tako trend ubrzanog rasta koji je pokrenula pandemija.

U 2021. godini, dakle, prosječni je korisnik u svijetu svakoga dana na svojem mobitelu proveo 4,8 sati, što je rast od 30% u samo dvije godine.

Možda još zvučnije djeluje podatak da su korisnici, dakle, trećinu svojeg vremena, u kojem ne spavaju, posvetili upravo tipkanju i gledanju u mobitel.

Ovi podaci se odnose na deset najvećih i najrazvijenijih tržišta koja App Annie prati. Korisnici u Brazilu, Indoneziji i Južnoj Koreji u prosjeku provode više od 5 sati na mobitelima, dok je u Njemačkoj i Francuskoj to još uvijek nešto ispod 4 sata. Rast je, pak, primjetan na gotovo svim tržištima.

Ovako intenzivno korištenje mobitela donijelo je i rast u financijskom smislu. Broj preuzimanja aplikacija porastao je za 5% u godinu dana, pa su korisnici lani preuzeli 230 milijardi novih aplikacija.

Na one naplatne su potrošili 170 milijardi dolara, odnosno 19% više nego u 2020. godini. Poraslo je i tržište oglašavanja u mobilnim aplikacijama, i to za 23%, pa sada vrijedi 295 milijardi dolara.

Porast vremena koje se provodi uz mobilne aplikacije dolazi primarno od najvećih i najutjecajnijih servisa.

Od svakih deset minuta provedenih uz mobitel, sedam otpada na društvene mreže, komunikacije i foto/video aplikacije. Najveći rast prošle godine bilježe YouTube i nezaobilazni TikTok, čiji rast generira većinom mlađa (Gen Z) generacija korisnika, prenosi Bug.

Trend rasta prati i mobilno igranje, na koje je prošle godine potrošeno 116 milijardi dolara.

Najviše preuzimanja u svijetu zabilježio je TikTok, a slijede ga Instagram, Facebook i WhatsApp.

Osim njih, na top listu je, i to na visoko 5. mjesto, ušao Telegram. Ako se gleda potrošnja korisnika u financijskom smislu, tu pak prednjači TikTok, a slijede ga YouTube, Tinder i Disney+.

Neprikosnoveni vladar u broju mjesečno aktivnih korisnika i dalje je Facebook, čije su četiri aplikacije na vrhu ove ljestvice (Facebook, WhatsApp, Messenger i Instagram). Tek iza njih plasirali su se Amazon, TikTok, Telegram, Twitter, Spotify i Netflix.

Kopirati
Drag cursor here to close