We're Going to Ibiza

Brod Mostar: Od Jadrolinije do ploveće izložbe luksuznog namještaja

Jeste li znali da je postojao brod nazvan Mostar? Dug 57,7 m, širok 8,8 m, kapacitet 500 putnika, brzina 15 čvorova. Pomorski dragulj od 1955.
Sci-Tech / Tehnologija | 29. 01. 2024. u 12:30 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jadrolinija, poznata hrvatska brodarska tvrtka, naručila je koncem 1953. godine kvartet impresivnih brodova za dužjadransku plovidbu.

Među njima se isticao Mostar, dug 57,7 metara, širok 8,8 metara, s kapacitetom od 500 putnika i brzinom od 15 čvorova. Svojim izuzetnim karakteristikama, Mostar je zajedno s još tri broda - Osijek, Novi Sad i Maribor - zadivio pomorsku javnost kada su isporučeni u rekordnih četiri mjeseca, od ožujka do lipnja 1955. godine.

Nažalost, brzim gradovima na Jadranskoj obali, Mostaru, Novom Sadu i Mariboru, nije bilo suđeno da dugo služe Jadroliniji. Već 1966., uprava Jadrolinije odlučila je prodati Mostara, a potom i Maribora, što je izazvalo veliku žalost pomorske zajednice.

Prvo Grčka ...

Jedan se nalazi na pješčanom sprudu pred ekvadorskom lukom Guayaquil, drugi je privezan u Rijeci, dok je treći doživio transformaciju od ploveće izložbe namještaja u luksuznu jahtu za 12 putnika.

Grčki brodovlasnik Christos Coulouvatos požurio je 1966. za male novce kupiti ta dva odlična broda. Nazvani Meltemi I i Meltemi II u njegovoj će floti ostati mnogo dulje nego pod oznakama Jadrolinije.

Brod Meltemi I, nekadašnji Maribor, zapeo je za oko ekvadorskoj tvrtki Jorge Macchiavello Tours, pa je 1977. godine otplovio čak do Galapagosa (!) No, u svibnju 1984., kao jedini od četvorke našao se u pomorskim crnim kronikama, piše Slobodna Dalmacija. Pod imenom Neptuno zapalio se u luci Guayaquil, požar i nije bio strašan, ali su ga vatrogasci zasuli s toliko vode da mu je svakoga trena prijetilo potonuće. Da se to ne dogodi u samoj luci, pomorske su vlasti naložile da se brod otegli na otvoreno more i tamo potopi. No, nekadašnjem Mariboru nije bilo suđeno da potone. Prevrnuo se bokom na pješčani sprud i još se tamo vidi.

Meltemi II, naš Mostar, ostao je kod Coulouvatosa punih 17 godina, ali ni nakon prodaje nije napustio Grčku. Nazvan Apollo I nastavio je ploviti Egejskim morem pod poznatom zlatnom djetelinom, znakom tvrtke Epirotiki Lines. Ipak, četiri godine poslije otplovio je na – Temzu.

Premda tada star 32 godine, bio je idealan za zadaću što mu je namijenila tvrtka Arbuthnot Leasing International: otmjeno okupljalište londonske elite. Dobio je luksuzne salone i kabine, restoran i barove, konferencijsku dvoranu, ali i prestižno ime – Prince Albert.

Liverpool po mostarski

Godinama je bio ukras Temze, no došli su neki novi brodovi, pa je Prince Albert 2002. otplovio na mrtvi vez u Liverpoolu. Britanci koji s brodovima znaju, u njegovom su zapuštenom i starom liku prepoznali pravi brod za ploveću izložbu. I tako se rodio Harmony II. Premda opisan kao megajahta, brod je imao posve neobičnu zadaću – postao je ploveća izložba pokućstva.

Kupila ga je, naime, tvrtka Pedley Furniture iz gradića Saffon Waldena u grofoviji Sussex, najveći britanski proizvođač namještaja izrađenoga po narudžbi. Brodu je velikim dijelom vraćen njegov izvorni izgled, a uklonjeni su mnogi sadržaji i dodatci po kojima je Prince Albert bio poznat.

We're Going to Ibiza

No, kako kaže stara izreka, svako čudo za tri dana, pa tako je bilo i s Mostarom kao plovećim izlogom vrhunskoga pokućstva. Preuređen je u vrhunsku jahtu za samo 12 putnika. Kamo sve nije plovio, kamo sve nije dospio, da bi se posljednjih godina skrasio u drevnom gradiću Denia na španjolskoj Costa Blanci, a točno preko puta razvikanoj Ibizi.

Kopirati
Drag cursor here to close