Digital Days 2022

Beč postaje europski centar digitalizacije

Stručnjaci iz gradske uprave, oblasti biznisa i nauke razgovarat će o digitalnom humanizmu koji čovjeka stavlja u centar digitalizacije.
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 10. 2022. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako digitalna transformacija može pomoći da se život u gradu olakša? Koje digitalne tehnologije sve više uzimaju maha u obrazovanju i na radnom mjestu? Kako izgleda inovativni zdravstveni sistem u digitalno doba? Ovo su pitanja su na koja će eksperti za oblast digitalizacije dati odgovor u sklopu konferencije Digital Days 2022 koja se danas i sutra održava u Beču.

Stručnjaci iz gradske uprave, oblasti biznisa i nauke razgovarat će o digitalnom humanizmu koji čovjeka stavlja u centar digitalizacije. Uvodnu riječ održat će njemački filozof i pisac Julian Nida-Rümelin, koji se smatra idejnim začetnikom pojma digitalni humanizam. U svom izlaganju govorit će o ulozi ljudi u digitalizaciji i pokazati kako digitalni humanizam može pomoći u jačanju općinskih dizajnerskih opcija u gradovima.

"Godišnja konferencija Digital Days vrlo jasno pokazuje da je put Beča ka digitalizaciji zasnovan na potrebama ljudi. Da bi Beč postao digitalna prijestolnica Europe, potrebno je stvoriti okvirne uvjete kako bi stanovništvo na najbolji mogući način imalo koristi od digitalizacije. Cilj je uz pomoć digitalne tehnologije olakšati svakodnevni život i dugoročno povećati kvalitetu života", kaže Peter Hanke, član gradske vlade za financije, ekonomiju, rad, međunarodne poslove i javna poduzeća.

Interaktivni program posvećen je najnovijim trendovima i inovacijama iz digitalne industrije. Digitalne vještine se prenose putem uvodnih izlaganja, radionica, panel diskusija i predavanja, dok se ideje razrađuju u participativnom procesu. Fokus je stavljen na teme poput digitalne održivosti, vještačke inteligencije, cyber sigurnosti, hibridnog pristupa učenju i digitalne zdravstvene sisteme.

Dvodnevni događaj završava dodjelom nagrade Hedy Lamarr najboljoj austrijskoj naučnici za neobična postignuća u oblasti informacionih tehnologija. Cilj nagrade je povećati vidljivost žena u ovoj oblasti i ponuditi uzore za karijeru u industriji u kojoj dominiraju muškarci.

Organizatori Digital Days 2022 su Grad Beč, inicijativa DigitalCity.Wien, poduzeće Bečkog Holdinga Urban Innovation Vienna te Bečki fond za nauku, istraživanje i tehnologiju (WWTF).

Kopirati
Drag cursor here to close