Krenulo je

Appleova pretplata na hardver već od 35 dolara mjesečno?

Kako navodi Mark Gurman, Apple će vjerojatno ući u 'biznis' pretplate na hardver isključivo zbog razloga jer bi tako mogli zaraditi više novca, a u isto vrijeme bi postavili novi trend na tržištu.
Sci-Tech / Tehnologija | 05. 04. 2022. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bloombergov reporter Mark Gurman prošlog je mjeseca objavio kako Apple navodno radi na usluzi pretplate na svoj hardver, uključujući, naravno, iPhone i iPad uređaje. Riječ je o, podsjetimo, usluzi koja bi omogućila korisnicima da plaćaju mjesečnu naknadu za tvrtkine uređaje.

Desetak dana kasnije, Gurman se u svom Power On biltenu ponovno dotaknuo ove teme, no ovoga puta s novim, konkretnijim informacijama. Bloombergov reporter, naime, predviđa da bi pretplata za iPhone 13 mogla koštati 35 dolara mjesečno, dok bi ona za 13 Pro koštala korisnike 45 dolara.

Nadalje, pretplata na Appleov flagship model, iPhone 13 Pro Max, navodno će koštati 50 dolara mjesečno. Ako se uzmu u obzir sadašnje preporučene maloprodajne cijene navedenih modela, Gurman tvrdi da bi ovakva pretplata mogla donijeti Appleu značajno veću zaradu, a na koncu bi i nazad dobili svoj telefon, prenosi Bug.

Drugim riječima, korisnik može kupiti iPhone 13 za 799 dolara ili može uzeti pretplatu od 35 dolara mjesečno, što bi Appleu u tri godine donijelo 1.260 dolara.

''Ovo je očito samo 'pozadinska matematika', ali Apple tako odjednom može generirati znatno više novca po potrošaču, a kupci ne moraju izdvojiti odmah stotine dolara za novi iPhone. Također, dobili bi najnoviji model svake godine, umjesto svake tri što je inače prosjek'', objašnjava Gurman.

No, čak i ako će Apple naplatiti pretplatu manje nego što Gurman očekuje, i dalje će imati koristi od konstantnog priljeva starijih telefona koje može ponovno ubaciti u rotaciju za pretplatu ili pak prodati. Kako ističe Gurman, tvrtka također generira preko 40 posto marže na iPhone hardveru, tako da je uistinu riječ o unosnom poslu za širenje.

''Dugoročno, Apple će zarađivati mnogo više novca nego bez ponude pretplate. iPhone ima prilično nisku stopu 'trošenja', a korisnici će u ovom programu pretplate ostati vjerojatno desetljeće, možda i više. Dakle, to je više od 4.000 dolara prihoda po korisniku na 10 godina – samo na iPhoneima – u scenariju od 35 dolara mjesečno'', zaključuje Gurman.

Kopirati
Drag cursor here to close