Dodatna kontrola nad hardverom

Apple želi postati neovisan u proizvodnji čipova

Osim što se bavi dizajniranjem vlastitih čipova, Apple želi postati neovisan i od kompanija koje ih za njih proizvode
Sci-Tech / Tehnologija | 04. 10. 2017. u 19:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao jedna od najvećih prednosti Appleovih uređaja nad konkurentima ističe se činjenica da oni dolaze sa sjedinjenim hardverom i softverom, izrađenima "po mjeri".

Do sada je Apple uvijek razvijao vlastiti softver i dizajnirao većinu vlastitog hardvera, dok je za neke komponente kao i proizvodnju čipova ovisan o partnerima kao što su Qualcomm, Intel, Samsung, donedavno Imagination, i slične kompanije. No, kako prenosi japanski Nikkei, u Appleu nisu potpuno zadovoljni tom situacijom pa su povećali napore u razvijanju i proizvodnji vlastitih čipova.

Izvori iz industrije poluvodiča navode kako Apple pokušava povećati svoje proizvodne kapacitete kako bi samostalno proizvodio procesore za svoja prijenosna računala, modeme za iPhone, kao i jedinstvene čipove koji u sebi sadrže funkcije kontrole zaslona osjetljivih na dodir, čitača otiska prsta te drivere za ekran, piše Bug.hr.

Razvoj potpuno jedinstvenih rješenja Appleu bi omogućio dodatnu kontrolu nad hardverom, veću prilagođenost hardvera softveru i potrebama uređaja, bolju efikasnost, ali i tajnovitost za vrijeme razvoja. Appleovi novi čipovi trebali bi se više orijentirati i na umjetnu inteligenciju, za što je kompaniji potrebno vlastito jedinstveno rješenje.

Podsjetimo i da je Apple s partnerima sudjelovao u uspješnoj ponudi za preuzimanje Toshibinog odjela za proizvodnju memorijskih čipova, pa će tako dobiti pristup proizvodnji – a sve je, očito, dio velike Appleove strategije da smanji vlastitu ovisnost o drugim proizvođačima najvažnijih komponenti.

Kopirati
Drag cursor here to close