Virtualni asistent

Apple želi da Siri "progovori" hrvatski i traži Hrvate koji bi radili na tome

U irskoj podružnici Applea traže se govornici hrvatskog jezika vični pravopisu, gramatici i razumijevanju, a sve kako bi pametna virtualna asistentica Siri dobila mogućnost baratanja našim jezikom.
Sci-Tech / Tehnologija | 30. 09. 2020. u 08:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Appleova virtualna pomoćnica Siri prisutna je na mobitelima već šest godina, a za veću tržišnu penetraciju svakako im je bitno pokriti nova govorna područja. Jedno od njih, kako se može zaključiti prema nedavno objavljenom oglasu za posao, je i ono – Hrvatske.

Naime, Apple u svojoj europskoj centrali u Corku u Irskoj zapošljava ljude na radnom mjestu "Siri Annotation Analyst", pod uvjetom da su govornici hrvatskog jezika.

Osim tečnog hrvatskog u govoru i pismu, traže i izvrsno poznavanje gramatike te vještine provjeravanja pravopisa.

Oni koji bi željeli raditi u Appleu i pomoći u tome da Siri napokon "progovori" hrvatski moraju posjedovati i vještinu slušanja i razumijevanja nijansi hrvatskih dijalekata iz raznih dijelova zemlje, javlja Bug.

Kako se iz ovog oglasa može zaključiti, Apple želi raditi na proširenju jezičnih mogućnosti svoje virtualne asistentice na mobilnim uređajima, satovima, računalima, slušalicama i pametnim zvučnicima.

Siri bi tako, osim što bi razumjela naredbe izgovorena na hrvatskom, vjerojatno mogla i odgovarati na hrvatskom jeziku, jer se među potrebnim vještinama budućih zaposlenika traži i "kritičko mišljenje za evaluaciju Sirinog korištenja jezika i dijalekta".

Osim hrvatskoga, Siri bi mogla početi "učiti" i druge istočnoeuropske jezike kao što su mađarski, ukrajinski, slovački, češki, grčki, rumunjski i poljski.

MacRumors na temelju ovih informacija špekulira i da bi navedeni jezici mogli uskoro, osim unutar sustava glasovnih naredbi, biti podržani i unutar nove aplikacije za prevođenje Translate koja je sastavni dio iOS-a 14. Za sada je Siri dostupna u 37 zemalja svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close