Unatoč jakoj konkurenciji

Apple zauzeo prvo mjesto na kineskom tržištu pametnih telefona

Poznati kineski proizvođači zabilježili su pad u isporukama pametnih telefona u Kini, a Apple se po prvi puta smjestio na vrh.
Sci-Tech / Tehnologija | 29. 01. 2024. u 07:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Analitička tvrtka Canalys objavila je izvješće o prodaji pametnih telefona u Kini za posljednji kvartal i cijelu kalendarsku godinu 2023.

Prema njihovoj analizi, broj isporučenih uređaja smanjio se za pet posto u usporedbi s 2022. godinom, koja je već bila najlošija u proteklih 10 godina.

Međutim, zadnji kvartal pokazao je znakove oporavka s blagim padom od jedan posto, odnosno ukupno isporučenih 73,9 milijun jedinica, javlja Bug.

U svemu tome posebno se istaknuo Huawei, zauzevši četvrto mjesto i gotovo udvostručivši svoje isporuke u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ipak, najznačajnije je postignuće Applea. Naime, posljednji kvartal godine, koji se u drugim regijama obično smatra blagdanskim razdobljem, obilježilo je lansiranje linije iPhone 15, što je Appleu omogućilo da prvi put zauzme vrh.

Potražnja za novim iPhoneima bila je veća nego prošle godine, a američki tehnološki gigant zabilježio je rast u odnosu na prethodnu godinu.

Apple je uspio nadmašiti i lokalne konkurente te zauzeti vodeću poziciju za cijelu 2023. godinu s blagim povećanjem od jedan posto.

S druge strane, Vivo, Oppo, Honor i Xiaomi zabilježili su pad u isporukama, što je omogućilo Appleu da zauzme ''čvršće'' mjesto na vrhu kineskog tržišta

 

Kopirati
Drag cursor here to close