Zaštita osobnih podataka

Apple uklanja aplikacije koje dijele podatke o lokaciji s trećim stranama

Još uvijek nije poznat točan broj uklonjenih aplikacija s App Storea.
Sci-Tech / Tehnologija | 09. 05. 2018. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Apple je počela uklanjati aplikacije sa svog App Storea koje krše pravila o dijeljenju podataka o lokaciji korisnika s trećim stranama bez suglasnosti.

Radi se o kršenju članova 5.1.1 i 5.1.2 pravilnika App Store Guudlines u kojima se navodi da aplikacije ne smiju slati podatke o lokaciji trećim stranama bez suglasnosti korisnika, niti ih koristiti u nedozvoljene svrhe, prenosi Klix.ba.

Developeri koji su prekršili pravila su obaviješteni te ih je Apple informirao da njihove aplikacije nisu u skladu s novom evaluacijom.

Među tim aplikacijama su one koje ne pružaju dovoljno jasne informacije korisnicima o onome šta se događa s njihovim podacima nakon što budu prikupljeni.

Appleovi potezi vjerojatno imaju veze sa zakonom o zaštiti podataka koji će u Europi na snagu stupiti 25. svibnja. Nova pravila nalažu da kompanije moraju dobiti jasno odobrenje korisnika čije podatke prikupljaju. To znači da će kompanije morati od korisnika češće tražiti suglasnost za korištenje podataka ili jasnije naglašavati da koriste podatke.

Developeri koji žele vratiti aplikacije na App Store moraju ukloniti svaki kod, framework ili alat za razvoj softvera koji se odnosi na dijeljenje podataka o lokaciji s trećim stranama, nakon čega će uslijediti nova provjera.

Još uvijek nije poznat točan broj uklonjenih aplikacija s App Storea.

Kopirati
Drag cursor here to close