Isplati im se

Apple plaća 5 milijuna eura kazni tjedno jer ne poštuje pravila EU

Nizozemski regulator koji osigurava poštenu tržišnu utakmicu financijski je kaznio Apple, a ovi već pet tjedana radije pristaju na milijunske kazne nego da promijene način naplate u App Storeu.
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 02. 2022. u 14:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Appleova politika naplate sadržaja unutar aplikacija, koja ograničava naplatu na isključivo njihov sustav unutar App Storea, pokrenula je jedan od većih skandala – onaj kada je, zbog protivljenja vječnim provizijama od 30%, Epicov Fortnite bio izbačen s Applove trgovine aplikacija.

No, nije Epic jedini koji se usprotivio ovakvoj praksi. Među pobunjenicima je i Coalition for App Fairness (CAF), koalicija od preko 60 izdavača koji su tužili Apple zbog nametanja obaveznih provizija na sva plaćanja povezana s aplikacijama.

Njihova tužba došla je do nizozemskog regulatora, nadležnoga za očuvanje poštene tržišne utakmice, a ovaj je Appleu naredio da načini promjene u sustavu naplate kako bi se, za dodatne kupovine unutar aplikacija, mogli koristiti i drugi sustavi, izuzev njihovoga, javlja Bug.

No, Apple ove promjene nije implementirao, iako je to bio najavio. Kako je 15. siječnja istekao rok za postupanje prema nizozemskim napucima, isti je regulator počeo najbogatijoj kompaniji svijeta određivati kazne od 5 milijuna eura – svakoga tjedna.

Ovoga tjedna određena im je već peta takva kazna, a oni su i dalje pri svojem. Značajnih promjena na App Storeu nema, a govori se tek o tome da bi in-app kupovine koje ne bi išle preko njih, bile procesirane s provizijom od "samo" 27%, umjesto dosadašnjih 30%.

Predstavnici koalicije CAF kažu da im je sasvim jasno zašto se Appleu ovo isplati. Svaka godina u kojoj mogu naplaćivati proviziju za ovakve kupovine donosi im, naime, oko 22 milijarde eura čiste zarade. 5 milijuna tjedno se, u usporedbi s time, čini kao sitnica.

Na ovakav razvoj događaja osvrnula se ovoga tjedna i povjerenica Europske komisije za digitalna pitanja, Margrethe Vestager. Ona je istaknula da je za Komisiju i njezin plan o Aktu o digitalnim tržištima iznimno važno da ima alate i resurse kojima bi osigurala da se kompanije ponašaju u skladu sa zakonima i propisima.

Apple je istaknula kao primjer: "Koliko mi razumijemo, Apple u biti preferira plaćanje periodičnih kazni, radije nego da se ponaša u skladu s odlukama nizozemskog regulatora. To će također biti jedna od obveza uključenih u Akti o digitalnim tržištima", najavila je Vestager.

Aktom o digitalnim tržištima (DMA), podsjetimo, prijedlog je skupa usko definiranih objektivnih kriterija koji će regulirati ponašanje velikih internetskih platformi.

One će biti klasificirane kao "nadzornici pristupa" i kao takvi neće smjeti u nepovoljniji položaj stavljati svoju konkurenciju, među ostalim predloženim pravilima.

Kopirati
Drag cursor here to close