AI na djelu

Apple će koristiti Googleovu umjetnu inteligenciju

Apple se suočava s izazovom da sustigne ostale u razvoju umjetne inteligencije.
Sci-Tech / Tehnologija | 18. 03. 2024. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple je nedavno počeo usmjeravati svoju pažnju prema umjetnoj inteligenciji, prepoznajući zaostatak u odnosu na konkurente poput Microsofta, Googlea i OpenAI-a.

U tvrtki je sve prisutnija svijest o važnosti ovog trenda, s rastućim razgovorima o Appleovim AI mogućnostima koje se očekuju u budućim generacijama telefona i operativnih sustava.

Unatoč dugogodišnjem dominiranju na tehnološkom tržištu, Apple se suočava s izazovom da sustigne ostale u razvoju umjetne inteligencije. Unatoč resursima i stručnosti inženjera, napredak u ovom području nije bio tako brz kao što se očekivalo.

Testiranje Appleovog velikog jezičnog modela Ajax i dostupnost njihovog chatbota Apple GPT samo su mali koraci prema konkurentnosti. Prema analitičaru Marku Gurmanu, Appleova AI tehnologija zaostaje za konkurencijom, javlja Reuters.

Stoga se Apple navodno obratio Googleu radi suradnje u području umjetne inteligencije. Iako planiraju zadržati vlastitu tehnologiju u iOS 18, razmatraju korištenje Googleovog Gemini za neke lokalne funkcije na uređajima.

Na primjer, Gemini bi omogućio iPhoneu da generira eseje ili fotografije na temelju jednostavnih tekstualnih upita.

Iako su pregovori između Applea i Googlea u tijeku, dogovor još nije postignut. Postoji mogućnost da pregovori propadnu, što bi moglo dovesti Apple u razmatranje suradnje s drugim konkurentima poput OpenAI-a ili Anthropa.

Ako Apple i Google postignu sporazum, službene informacije bit će objavljene na Appleovoj godišnjoj konferenciji za developere, WWDC, koja se očekuje u lipnju. Ova konferencija obično predstavlja nove softverske inovacije i opcije operativnih sustava.

Kopirati
Drag cursor here to close