Drakonska kazna

1,8 milijardi eura kazne za Apple zbog podrivanja konkurencije u streamingu glazbe

Apple je kažnjen zbog iskorištavanja dominantnog tržišnog položaja na području glazbenog streaminga.
Sci-Tech / Internet | 04. 03. 2024. u 18:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotovo je pet godina prošlo otkako je Spotify prijavio Apple Europskoj komisiji za kršenje pravila poštene tržišne utakmice i zloupotrebe dominantnog položaja u području streaminga – a sada imamo i prvu presudu. Europska komisija objavila je ovoga ponedjeljka prilično visoku kaznu, od čak 1,8 milijardi eura za Apple u tom slučaju.

Kažnjeni su primarno zbog restrikcija u sustavima naplate, koje su onemogućile developere aplikacija obavijestiti svoje korisnike o jeftinijim glazbenim uslugama streaminga.

Skuplje usluge korisnicima

Prema pravorijeku EK, njihova prva kazna Appleu naglašava nepoštene tržišne prakse, čime je prekršen Članak 102(a) Sporazuma o funkcioniranju Europske unije.

Apple je svoje poslovne politike provodio, kažu, nepotrebno i neproporcionalno, sa svrhom zaštite svojeg komercijalnog interesa na App Storeu, gdje je on jedini pružatelj usluge distribucije aplikacija. Time su negativno utjecali na interese korisnika, kojima nije bilo omogućeno donijeti informirane odluke o kupovini usluga glazbenog streaminga, koja bi se koristila unutar iOS-a.

Takvo je Appleovo ponašanje podrivalo konkurenciju deset godina, dovelo je do toga da korisnici plaćaju značajno više cijene za slične usluge, a one su primarno bile rezultat visoke developerske provizije, koja se Appleu plaća za svaku transakciju unutar App Storea. Developeri aplikacije te su troškove prebacivali na pretplatnike, kojima je pak bilo otežano pronaći jeftinije načine plaćanja iste usluge izvan aplikacije, odnosno App Storea, kaže Komisija.

Pri određivanju visine kazne, Komisija se vodila dužinom trajanja prekršaja i njegovom težinom, ali i Appleovom ukupnom tržišnom kapitalizacijom i godišnjim prometom. Zbog toga je izrečena kazna prilično visoka, veća od nekih nedavnih očekivanja, koja su govorila o mogućem iznosu od oko pola milijarde eura. Ovih 1,8 milijardi eura imaju za cilj poslužiti i kao metoda odvraćanja od daljnjeg kršenja pravila. Na odluku je utjecala i činjenica da je Appleovo ponašanje imalo kako monetarne, tako i nemonetarne štetne posljedice na tržište, korisnike i konkurenciju.

Osim plaćanja kazne, Appleu je naređeno da mora prestati s opisanom praksom i suzdržati se od daljnjeg kršenja pravila EU. Svi koji se smatraju oštećenima, na temelju ove presude sada će moći pokrenuti i zasebne sudske postupke protiv Applea i tražiti pravičnu odštetu. Takvi će se procesi morati voditi na lokalnim sudovima u državama članicama EU, javlja Bug.

Odgovor Applea

Odmah po objavi pravorijeka EK, oglasili su se i iz Applea. Na službenom su blogu istaknuli da je kazna izrečena bez ikakvih vjerodostojnih dokaza o šteti za korisnike, uz ignoriranje činjenice da tržište glazbenog streaminga snažno raste. Spotify, kao glavni oštećenik u postupku, drži 56% europskog tržišta streaminga, kažu iz Applea, što je dvostruko više od sljedećeg konkurenta. To im je, kažu, omogućio upravo Apple svojim App Storeom, a za to im Spotify "ne plaća ništa" jer pretplate svjesno prodaju preko svojih stranica, a ne kroz trgovinu aplikacija.

Iz Applea potom opisuju i suradnju sa Spotifyem, čiju aplikaciju distribuiraju na uređaje diljem svijeta, omogućavaju im alate i sustave za testiranje i rad, provjeravaju i odobravaju aplikacije i općenito rade mnogo toga "besplatno". To, pak, Spotifyu nije dovoljno – pa ih optužuju i da su u dosluhu s Europskom komisijom utjecali na donošenje današnje odluke. Naravno, najavili su i da će na kaznu podnijeti službenu žalbu.

Kopirati
Drag cursor here to close