Opasne prijetnje

Alarm za vlasnike androida: Ako imate neke od ovih aplikacija, odmah ih uklonite

Stručnjaci upozoravaju korisnike Android uređaja na pojavu nove dvije zloćudne prijetnje, koje mogu ukrasti njihove osjetljive podatke, novac te čak i ukloniti sigurnosne aplikacije s njihovih uređaja.
Sci-Tech / Tehnologija | 22. 11. 2021. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Kaspersky koja se bavi kibernetičkom sigurnosti, otkrila je opasni malware za pametne telefone koji može krasti novac od korisnika, čitati njihove poruke te ih špijunirati.

Riječ je o trojancu naziva Joker, a iz Googleovog Play Storea već su uklonjene zaražene aplikacije, piše The Sun. Neki korisnici, međutim, još uvijek možda imaju intalirane te aplikacije na njihovim uređajima, što za njih predstavlja ogroman rizik.

Analitičarka za malware na Android uređajima, Tatyana Shishikova putem Twittera je objavila listu od 13 aplikacija koje bi korisnici Android uređaja trebali odmah ukloniti s uređaja, ukoliko ih imaju instalirane.

Te aplikacije su:

- Battery Charging Animations Battery Wallpaper
- Classic Emoji Keyboard
- Battery Charging Animations Bubble Effects
- Easy PDF Scanner
- Dazzling Keyboard
- Halloween Coloring
- EmojiOne Keyboard
- Smart TV remote
- Flashlight Flash Alert On Call
- Volume Booster Hearing Aid
- Now QRcode Scan
- Volume Booster Louder Sound Equalizer
- Super Hero-Effect

Dio navedenih aplikacija su zapravo i domaćini za taj malware ili imaju takozvani "backdoor" pomoću kojeg Joker ulazi u uređaje, dok druge u sebi nose sličan malware koji može krasti osobne podatke korisnika te čak i odobravati skupocjene online kupovine.

Navedene aplikacije su vrlo opasne i mogu nanijeti veliku štetu korisnicima ako ih se ne ukloni s uređaja, javlja Zimo.

Osim uklanjanja navedenih aplikacija, potrebno je napraviti i antivirusnu provjeru uređaja, kako bi se vidjelo je li već prouzročena neka šteta. Korisnici Android uređaja trebali bi pripaziti i na druge simptome koji ukazuju na prisutnost navedenog malwarea.

Jedan od kojih je da se aplikacije na mobitelu gase bez ikakvog razloga, a drugi da sam uređaj radi sporije te da korisnici primijećuju porast u korištenju internetskog prometa ili potrošnji baterije, što zapravo znači da malware obavlja zadaće u pozadini operativnog sustava mobitela.

Korisnici Android uređaja trebaju pripaziti i na novi spyware nazvan PhoneSpy, za kojeg kibernetički stručnjaci upozoravaju da isto tako može krasti osjetljive informacije korisnika. U nekim slučajevima, taj spyware može i ukloniti sigurnosne aplikacije s uređaja korisnika.

Kopirati
Drag cursor here to close