CoderDojo

Centar za tehničku kulturu Mostar i Bit Alijansa kreću u suradnju

Potpisivanje memoranduma Centra za tehničku kulturu Mostar i Bit Alijanse
Sci-Tech / Tehnologija | 15. 05. 2019. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za tehničku kulturu Mostar i Bit Alijansa, udruga IT tvrtki u BiH, organiziraju svečani događaj povodom početka suradnje. Događaj će biti održan 15.svibnja 2019.godine u prostorijama Centra za tehničku kuluturu Mostar.

U suradnji sa Bit Alijansom, Centar za tehničku kulturu sudjelovat će u organiziranju besplatne škole programiranja CoderDojo, globalnog pokreta osnovanog u Irskoj koji prepoznaje važnost razumijevanja programskih jezika u suvremenom svijetu, te ukazuje da djeci i mladima širom svijeta ne bi trebala biti uskraćena prilika da nauče vještine programiranja. 

Svrha ovakve suradnje je poticanje mladih ljudi od 13 do 17 godina, sa područja grada Mostara i okolice, na tehnološku pismenost koju zahtjeva moderno doba. Kroz program CoderDojo škole omogućava se polazicima da nauče osnove programiranja, kreiranje web stranice ili jednostavnih aplikacija ili igara, te da upoznaju tehnologiju u neformalnom i kreativnom okruženju. 

U realnosti modernoga doba podrazumijeva se poznavanje programa i načina rada tehnoloških uređaja koji svakim danom doživljavaju svoju sve veću funkcionalnost koja olakšava život ukoliko ju znamo ispravno koristiti, zbog čega će organiziranje ovoga pokreta biti od velikoga značaja za mlade buduće stručnjake na ovom području..

Na samom događaju Haris Palalija predstavit će CoderDojo program. Također na događaju će se obratiti i izvršna direktorica Bit Alijanse - Tatjana Vučić, izvršna direktorica Centra za Tehničku kulturu Mostar- Lucija Zubac, te Nadja Šerifović - Infobip. Osim predstavljanja, održat će se i panel – diskusija na temu o potencijalima IT industrije i mogućnostima za mlade, na kojoj će sudjelovati studenti te polaznici CTK Mostar.

Centar za tehničku kulturu Mostar čija je temeljna misija omogućiti mladim generacijama pristup praktičnim znanjima, svojim desetogodišnjim radom i razvojem djece i mladih u STEM disciplinama, odnosno IT području, dokazao je važnost svoga postojanja i djelovanja, ne samo na području grada Mostara, nego i cijele BiH. Iz desetljetnog rada već su iznjedrili kvalitetni i vidljivi rezultati bivših polaznika radionica, koji su danas aktivni studenti i stručnjaci, te osnivači startupova.

Prepoznavši kvalitetan rad Centra, Bit Alijansa darovala je 10 računala Infobipa u Centar za tehničku kulturu Mostar, te na taj način doprinjela boljem razvoju društva i zajednice preko edukacije mladih u IT sektoru na području Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close