Zanimljiva nedjelja

Očekuje se postavljanje rekorda u trajanju svemirskih letova

U 9,30 sati po srednjeeuropskom vremenu, 59-godišnji Kononenko trebao bi nadmašiti postignuće svog sunarodnjaka Genadija Padalke
Sci-Tech / Svemir | 04. 02. 2024. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Očekuje se da će ruski kozmonaut Oleg Kononenko u nedjelju postaviti svjetski rekord u trajanju svemirskih letova s ukupno gotovo dvije i pol godine neprekidnog boravka u svemiru, izvijestile su ruske novinske agencije.

Prema očekivanjima, u 9,30 sati po srednjeeuropskom vremenu, 59-godišnji Kononenko trebao bi nadmašiti postignuće svog sunarodnjaka Genadija Padalke, koji je skupio ukupno 878 dana, 11 sati, 29 minuta i 48 sekundi tijekom pet svemirskih letova prije nego što je otišao u mirovinu 2017., izvijestila je državna novinska agencija TASS.

Kononenko, koji je zapovjednik kozmonautskog korpusa ruske svemirske državne agencije Roscosmos, izvodi svoj peti svemirski let. Po završetku trenutne ekspedicije, zakazane za 23. rujna ove godine, Kononenko će u svemiru provesti 1110 dana, prenosi Hina.

U dobi od 34 godine Kononenko je počeo trenirati kao dio skupine kozmonauta odabranih za program Međunarodne svemirske postaje (ISS), navodi se na web stranici Europske svemirske agencije.

Na svoj prvi svemirski let otišao je 8. travnja 2008. u sklopu 17. glavne ekspedicije ISS-a, a na Zemlju se vratio 24. listopada 2008., izvijestila je novinska agencija Interfax.

ISS je jedan od rijetkih međunarodnih projekata na kojem SAD i Rusija još uvijek blisko surađuju. U prosincu je Roscosmos rekao da je program unakrsnih letova s NASA-om na ISS produžen do 2025. godine.

Odnosi u drugim područjima između dviju zemalja pokvarili su se nakon ruske invazije na Ukrajinu prije gotovo dvije godine, na što je Washington odgovorio slanjem oružja Kijevu i nametanjem niza sankcija Moskvi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close