Ax-3

Prvi turski svemirski putnik počeo provoditi znanstvena istraživanja

Članove posade tima Ax-3, koji su 20. siječnja sa SpaceX-ovom svemirskom letjelicom uspješno spojili s Međunarodnom svemirskom stanicom, dočekala je Ekspedicija 70, koja trenutno boravi u MSS-u.
Sci-Tech / Svemir | 22. 01. 2024. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi turski svemirski putnik Alper Gezeravci počeo je da provodi znanstvena istraživanja na Međunarodnoj svemirskoj stanici, objavila je u ponedjeljak Turska svemirska agencija (TUA), prenosi Anadolija.

Gezeravci i tri člana posade iz Španjolske, Italije i Švedske izvest će više od 30 znanstvenih eksperimenata i demonstracija na MSS-u u sklopu misije Ax-3. Gezeravci je prvi turski svemirski putnik i provest će 13 znanstvenih istraživanja tijekom 14-dnevnog boravka na MSS-u.

TUA navodi da prvi eksperiment, nazvan Extremophyte, koji je razvio Univerzitet Ege u Izmiru, nastoji da otkrije sljedeće generacije u biljkama koje se uzgajaju u svemiru i na zemlji.

Video: Axiom Mission 3 Launches to the International Space Station (Official NASA Broadcast)

Svemirska misija Ax-3, koju čini četveročlana posada, u kojoj je i prvi turski svemirski putnik Alper Gezeravci, 18- siječnja je započela svoje putovanje do Međunarodne svemirske stanice (ISS). Posada je poletjela iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy u 16.49 sati, po američkom lokalnom vremenu (22.49 po centralnoeuropskom vremenu), na raketi Falcon 9 privatne kompanije za istraživanje svemira SpaceX.

Otprilike 150 sekundi nakon lansiranja, glavni motor je isključen i ostvareno je razdvajanje platforme. Nakon nekih 7,5 minuta, raketa Falcon 9 se vratila na Zemlju.

Gotovo devet minuta nakon lansiranja, drugi motor se također isključio.

Kapsula Dragon, koja je nosila posadu, aktivirala se nakon nekih 12 minuta od lansiranja.

Članove posade tima Ax-3, koji su 20. siječnja sa SpaceX-ovom svemirskom letjelicom uspješno spojili s Međunarodnom svemirskom stanicom, dočekala je Ekspedicija 70, koja trenutno boravi u MSS-u.

Misiju Ax-3 predvodi Michael Lopez-Alegria, predstavnik SAD-a i Španjolske, dok posadu također čine Walter Villadei kao pilot iz talijanskih zračnih snaga i Marcus Wandt iz Švedske, predstavnik Europske svemirske agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close