Muskova tvrtka

SpaceX dobio dozvolu za drugi pokušaj lansiranja rakete Starship

Starship je ranije bio prizemljen zbog istrage koja je uslijedila nakon prvog pokušaja orbitalnog lansiranja u travnju ove godine.
Sci-Tech / Svemir | 16. 11. 2023. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija SpaceX je dobila dozvolu Federalne administracije za avijaciju (FAA) za drugi pokušaj lansiranja rakete Starship Super Heavy nakon što je ustanovljeno da su ispunjeni svi sigurnosni, ekološki i financijski zahtjevi.

SpaceX je odmah nakon dobivanja dozvole priopćio da će drugo lansiranje Starshipa biti obavljeno u petak 17. studenog.

Starship je ranije bio prizemljen zbog istrage koja je uslijedila nakon prvog pokušaja orbitalnog lansiranja u travnju ove godine. Raketa je eksplodirala u letu četiri minute nakon lansiranja.

SpaceX je u rujnu priopćio da je curenje pogonskog goriva iz Suepr Heavy boostera uzrok problema.

FAA je izdvojio 63 točke koje je SpaceX morao ispuniti kako bi Starship dobio novu dozvolu za lansiranje.

Šteta koja je nastala u okolini lansirne rampe naišla je na kritike aktivista i lokalnog stanovništva koje živi blizu postrojenja Starbase u Boca Chici u Teksasu.

Krhotine nastale tijekom eksplozije pogodile su najmanje jedno vozilo. Za dobivanje nove dozvole kompanija je morala pokriti sve "sigurnosne, ekološke i druge primjenjive regulatorne zahtjeve".

SpaceX će tijekom novog lansiranja koristiti novi sustav za fazu odvajanja, kao i novi elektronski Thrust Vector Control (TVC) sustav za Raptor motore. Osim ojačanja temelja lansirne rampe i čeličnog deflektora plamena hlađenog vodom, SpaceX je napravio brojne promjene.

Direktor SpaceX-a, Elon Musk, u rujnu je objavio snimak potpuno sastavljenog Starshipa navodeći da će biti spreman za lansiranje čim stigne dozvola FAA-ja.

Ako sve bude išlo prema planu, Starship će letjeti 90 minuta nakon lansiranja, a potom će uslijediti vertikalno spuštanje u Pacifik.

 

Kopirati
Drag cursor here to close