Jednom kada stignu do Marsa

SpaceX će kreirati vlastite zakone na Marsu?

Čini se da će SpaceX kreirati vlastite zakone na Marsu
Sci-Tech / Svemir | 01. 11. 2020. u 23:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvrtka SpaceX neće poštovati internacionalne zakone jednom kad stigne do Marsa, a na to već ukazuju “Uvjeti korištenja” u okviru Starlink internet projekta.

Ova tvrtka će, čini se, donositi vlastite zakonske uredbe u svemiru, a najveći dio će se odnositi na buduće naselje na Marsu. Elon Musk je prošlog tjedna govorio o samoodrživom gradu na Marsu i istaknuo da će Starlink biti od krucijalnog značaja za novo naselje, s obzirom na to da će ljudima i strojevima omogućavati internet povezanost. Do sad je u Zemljinu orbitu lansirano 800 Starlink satelita, a u budućnosti se očekuje da se taj broj poveća za nekoliko desetina tisuća, piše Independent.

Starlink aplikacija je već pokrenuta u nekim regijama, a mreža je testirana u SAD-u i Kanadi. Korisnici su tom prilikom u uvjetima korištenja mogli pročitati da će se Starlink usluge za Zemlju i Mjesec provoditi u skladu sa zakonima koji su važeći u Kaliforniji. Nejasno je na koji način će zakonske uredbe funkcionirati dublje u svemiru, ali u jednom od dijelova može se pročitati da usluge koje se budu pružale na Marsu ili na putu do tog planeta, neće potpadati pod zemaljske uredbe, odnosno međunarodne dogovore o slobodnom pristupu svemiru, s obzirom da je Mars već označen kao “slobodan planet”, što znači da vlade sa Zemlje neće imati utjecaj na aktivnosti u okviru budućih svemirskih naselja.

Bilo kako bilo, naseljavanje Marsa je još uvijek na razini znanstvene fantastike, a u Deklaraciji o pravima u svemiru već stoji da je “svemir slobodan od svih i za sve”.


Kopirati
Drag cursor here to close