Modul Zora

Rusi pronašli pukotine u najstarijem modulu Međunarodne svemirske postaje

Modul Zora (Zarja) lansiran je 1998. godine kao prvi modul tada nove svemirske postaje. Sada su kozmonauti otkrili nekoliko površinskih pukotina za koje se plaše da bi se mogle proširiti.
Sci-Tech / Svemir | 02. 09. 2021. u 17:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladimir Solovjev, bivši kozmonaut, a sada glavni inženjer ruske svemirske kompanije Energia, za agenciju RIA je govorio o stanju Međunarodne svemirske postaje.

U tom je razgovoru prvi puta u javnosti otkrio da su ruski kozmonauti nedavno otkrili manje površinske pukotine u modulu Zora (Zarja), za koje se smatra da bi se mogle proširiti i tako postati opasne za postaju.

Solovjev nije otkrio jesu li ove pukotine uzrokovale curenje zraka iz ISS-a, kao što je to bio slučaj nekoliko puta u bliskoj prošlosti.

U jednom od slučajeva slične su pukotine mjesecima mučile posadu i kontrolu misije, dok na kraju nisu otkrivene u ruskom modulu Zvezda te uspješno zakrpane.

Površinska napuknuća na ovom modulu ne bi trebala biti neočekivana, budući da je riječ o najstarijem modulu.

On je razvijen još za umirovljenu rusku svemirsku postaju Mir, da bi kasnije postao prvi lansirani modul današnjeg ISS-a, javlja Bug.

Puno službeno ime modula jest Funkcionalni teretni blok (Functional Cargo Block, FCB), a Energia ga je u orbitu lansirala 20. studenog 1998. godine – dakle prije gotovo 23 godine. Danas se Zora koristi primarno kao skladište.

Iz ruskog Roscosmosa ranije su upozorili da opremu na Međunarodnoj svemirskoj postaji već nagriza zub vremena, što bi moglo izazvati velik broj kvarova nakon 2025. godine.

Za sada je službeni stav ruske svemirske agencije da će s SAD-om i partnerima na ovom projektu surađivati najmanje do 2024. godine, a o daljnjoj se suradnji tek treba pregovarati.

Nedavno je, podsjetimo, Roscosmos javno napao NASA-u za prikrivanje psihičke krize jedne njihove astronautkinje koja je, navodno, namjerno izbušila rupu u ruskoj kapsuli Sojuz kako bi ubrzala svoj povratak na Zemlju.

Isto tako Rusi su nezadovoljni tretmanom NASA-e i njihovim izjavama o nedavnoj destabilizaciji cijele postaje nakon spajanja modula Nauka.

Kopirati
Drag cursor here to close