Gui Haichao

Povijesni korak: Kina šalje prvog civila u Svemir

Azijatski orijaš već desetljećima ulaže milijarde eura u svoj svemirski program koji vodi vojska, zahvaljujući čemu je uspio uglavnom nadoknaditi zaostajanje za Amerikancima i za Rusima.
Sci-Tech / Svemir | 29. 05. 2023. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina će u utorak prvi put u svojoj povijesti poslati u svemir civilnog astronauta u misiji s posadom na svemirsku stanicu Tiangong, što je novi korak u nastavku njezina programa svemirskih istraživanja, piše Hina.

Astronaut Gui Haichao je "stručnjak za koristan teret" i "profesor na Sveučilištu zrakoplovstva i astronautike u Pekingu", rekao je na tiskovnoj konferenciji Lin Xiqiang, glasnogovornik Kineske agencije za svemirske letove s posadom.

Tročlana posada

Dosad su svi kineski astronauti koji su poletjeli u svemir bili pripadnici Narodnooslobodilačke vojske.  Gui će biti "odgovoran za upravljanje u orbiti korisnim teretom" namijenjenim svemirskom istraživanju, dodao je glasnogovornik.

Civilni astronaut će poletjeti u svemir zajedno sa zapovjednikom misije Shenzhou-16 Jing Haipengom i s astronautom Zhu Yanzhuom.

Posada treba poletjeti iz baze u Jiuquanu, na sjeverozapadu Kine, u utorak u 9.31 sat po mjesnom vremenu (2.31 sat po srednjoeuropskom), navodi svemirska agencija.

Desetljeća ulaganja u svemirski program

Azijatski orijaš već desetljećima ulaže milijarde eura u svoj svemirski program koji vodi vojska, zahvaljujući čemu je uspio uglavnom nadoknaditi zaostajanje za Amerikancima i za Rusima.

Kina je prvog astronauta poslala u svemir 2003. a njezina svemirska stanica Tiangong ("Nebeska palača") u cijelosti je operativna od kraja 2022. Godine 2019. kineska letjelica se spustila na skrivenu površinu Mjeseca. Kina je zatim 2021. poslala malenog robota na površinu Marsa. Do 2029. planira poslati prvu posadu na Mjesec.

Tiangong će letjeti 10 godina

Tiangong će u Zemljinoj orbiti letjeti na nižoj visini od 400 do 450 km barem 10 godina, pa će Kina tako dugoročno zadržati ljudsku prisutnost u svemiru.

Peking ne planira upotrijebiti Tiangong za suradnju s drugim zemljama kakva je ostvarena u Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), ali kaže da je otvorena za eventualnu suradnju, čiji razmjeri još nisu poznati.

Kina je isključena s MSS-a 2011., kada je Washington zabranio NASA-i da surađuje s Pekingom.
 

Kopirati
Drag cursor here to close